Augusztus 2-án van a Porrajmos, a roma holokauszt emléknapja

70 évvel ezelőtt ezen a napon több mint 3000 cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi koncentrációs táborban. Az évfordulóról mindenféle magyar pártok és szervezetek is megemlékeztek:

  • Áder János Csepelen azt mondta, hogy a kirekesztés kevesebbé, az egymásnak megadott kölcsönös tisztelet azonban gazdagabbá tesz mindannyiunkat.
  • Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága közleményben állt ki amellett, hogy az erőszakot vissza kell utasítani, mert senki nem adhat rá felhatalmazást, és nem lehet rá elfogadható magyarázat.
  • A Fidesz szerint mindannyiunk közös felelőssége, hogy szembenézzünk a múlttal, és emlékezzünk a holokauszt roma áldozataira. Emlékeztettek arra, hogy 1944-ben ezen a napon több ezer cigány embert gyilkoltak meg, ami a magyar nemzet tragédiája is. A párt leszögezte: kiállnak azok mellett, akik a nemzethez tartoznak, "ma már senkinek sem kell félnie pusztán azért, mert cigánynak született".
  • Az MSZP 70 év elteltével is mély fájdalommal emlékezik arra a szörnyű éjszakára az auschwitz-birkenaui haláltáborban. Amelynek “A munka szabaddá tesz” felirata és a mai helyzet között szerintük párhuzam van. Azt írták, hogy “az emberi és szabadságjogokat korlátok közé szorító rendszerben, amely képmutatóan munkaalapú társadalom kiépítésére hivatkozik".
  • Az Együtt-PM azt közölte, hogy fejet hajtanak az áldozatok előtt, és elítélik a gyilkosok és az emberirtás megszervezésében közreműködők tetteit. 
  • Az LMP emlékezik és fejet hajt a majd félmillió cigány áldozat előtt, akik közül több tízezret Magyarországról hurcoltak el a nácik és csatlósaik - írta közleményében Szél Bernadett társelnök és Ikotity István képviselő. 
  • Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke közleményben emlékeztetett arra, hogy a roma holokauszt a magyar történelem tragédiája. Szerinte ennek a történelmi felelősségnek a tudatában a párt mélyen elkötelezett a hazai cigányság egyenjogúsága mellett, a leghatározottabban elítéli a ma is meglévő cigányellenességet, a diszkriminációt és a rasszizmust.
Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.