Putyin a sakktábláknál is háborúban áll

sport
2014 augusztus 03., 10:33
comments 43
  • Van egy korábbi közepes diktátor. Vele szemben minden idők egyik legnagyobb sakkozója, aki hisz a demokráciában.
  • Ők ketten indulnak a Nemzetközi Sakkszövetség elnöki címéért.
  • Ön szerint az ebbe is beleszóló Vlagyimir Putyin melyiküket támogatja?

Orosz belügy. Kívülről akár így is tűnhetne, hiszen két orosz állampolgárságú jelölt pályázik a világ második legnagyobb sportszövetségének, a Nemzetközi Sakkszövetségnek a vezetésére. De már az is keresztül húzta Vlagyimir Putyin számítását, hogy ketten vannak, és nem csak az ő embere, Kalmükföld korábbi vezetője, Kirszan Iljumzsinov pályázik a posztra. Vetélytársa ráadásul Putyin egyik leggyűlöltebb ellenfele (ebben az érzésben közösen osztoznak), Garri Kaszparov.

Mindketten szeretik a sakkot. Nagyjából ennyi a közös a két elnökjelöltben. Kaszparov még a horvát állampolgárságot is felvette, hogy elindulhasson az elnöki posztért, mert az orosz szövetség támogatására nem számíthatott a jelölésben, a horvátokéra viszont igen (Kaszparovnak van nyaralója Horvátországban).

És bár ez a választás is, mint az összes nagy nemzetközi sportszervezetnél megszokott, főként a szavazati joggal rendelkezők megkenéséről szól,

Kaszparov a Nyugat támogatásával győzheti le Putyin emberét az oroszok számára annyira fontos sportban.

A sakkbolond diktátor

Iljumzsinov 14 évesen megnyerte hazája, Kalmükföld sakkbajnokságát, ami inkább érdekes, mint komoly teljesítmény. Főként, hogy ez jelentette sportolói karrierje csúcsát.

Szerelőként kezdett dolgozni, de a nagy ugrást a moszkvai elitképzőben, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett diploma jelentette számára. Abban az időben járt oda, amikor a KGB-vel hírbe hozott Kovács Béla jobbikos képviselő is. Akárcsak Kovács, ő is üzletelni kezdett a diploma megszerzése után, nem teljesen egyértelmű, hogyan lett multimilliomos, de az lett, a Kremlhez fűződő szoros viszonya pedig kifizetődött, amikor Kalmükföld elnöke lett 31 évesen, 1993-ban.

photo_camera Iljumzsinov nagyban játszik. Fotó: AFP

A Kaszpi-tenger mellett élő kalmüköknek a gazdaság diktatúráját ígérte, aminek köszönhetően a térség Kuvaitjában laknak majd hamarosan. De saját vagyonán kívül legfeljebb a sivatagos táj emlékeztet Kuvaitra.

Ahogy azt a volt szovjet térség hasonló vezetőinél megszokhattuk, Iljumzsinov is azt a fajta politikai berendezkedést szereti, amit maga formálhat megfelelőre. Így megválasztott elnökként az egyik első intézkedése volt a kalmük parlament feloszlatása és az ellenzéki pártok betiltása. Lett persze új törvényhozás, ahová a saját embereit ültette be, de hogy Iljumzsinov nem az az ösztönös politikai zseni, azt bizonyítja, hogy hiába kérte, még ez a parlament sem választotta meg örökös elnökké. Így időnként választás is volt, amit mindig megnyert, de nem a térségben megszokott 80-90 százalékos eredménnyel. Iljumzsinov kampánytechnikájára jellemző, hogy fejenként száz dollárt és mobiltelefont ígért azoknak a pásztoroknak, akik rá szavaznak.

Veretett szét tüntetést, annyira brutálisan, hogy halálos áldozat is volt, keveredett gyanúba egy oknyomozó újságíró halála miatt, klasszikus posztszovjet tempó. 2010-ben aztán feladta a politikai karrierjét, és csak a sakkra koncentrált.

Egyszer csak sakkelnök lett

Miután második éve bizonyított kalmük elnökként, 1995-ben a Nemzetközi Sakkszövetség elnökévé is megválasztották, a Kreml támogatásának és saját vagyonának célzott felhasználásának köszönhetően.

Iljumzsinov nem nagyon adott a látszatra a szövetség elnökeként sem. 1996-ban egy világbajnoki páros mérkőzést Bagdadban akart megrendeztetni, hivatalosan tisztelgésként az arabok előtt, akiknek óriási szerepe volt a sakk elterjesztésében. A versenyt maga Szaddam Huszein diktátor nyitotta volna meg.

Végül az amerikaiak közbelépése miatt nem Irakban, hanem - hol máshol - a sakkelnök szülővárosában, Elisztában rendezték meg a meccset. Huszeinnel azért megmaradt a jó kapcsolat, a CIA pedig a kalmük elnök cégét is hírbe hozta, mint amelyik jó üzleteket kötött az Irak elleni szankciók kijátszásával. Az iraki diktátort Iljumzsinov a bukása előtt röviddel meglátogatta, rajta keresztül üzent Huszein.

photo_camera Kadhafival, a líbiai diktátor szinte utolsó vendégeként

De a demokrácia másik erős bástyája, Líbia is otthon adott a kalmük elnök által bevezetett kieséses rendszerű világbajnokságnak 2004-ben. A szoros kapcsolat megmaradt Kadhafival is, Iljumzsinov őt is a bukása előtti utolsó pillanatban látogatta meg, a Kremlben pedig nem csináltak titkot abból, hogy az ő érdekeiket képviseli a FIDE-elnök az úton.

Iljumzsinov saját magát szívesen nevezi Napoleón, Lenin, de Gaulle és Marx keverékének. Közülük mindenképpen kitűnik a magánrepülőgépével és a hat Rolls Royce-ával.

A limuzinjai közül a feketét Moszkvában szereti használni, a fehéret otthon.

A sakk világfővárosa

Iljumzsinov nem csinált titkot abból, hogy a százezres Kalmük fővárost a sakk világfővárosává alakítaná. Ötven, más források szerint százmillió dollárért építtetett egy sakk-központot, ez volt a helyszíne az 1998-as sakkolimpiának, mert az is volt itt. Csakhogy az építkezésekkel nem végeztek időben, ezért a megnyitót is el kellett halasztani, a programot lerövidítették, ráadásul mivel kicsinek bizonyult az erre kialakított terem, a parlament épületébe kellett átvinni a fő helyszínt.

photo_camera A Sakk Város. Fotó: AFP

Nagy sikere volt, hogy újra egyesítette a világbajnoki címet. A szakítás éppen azért következett be, mert Garri Kaszparov a FIDE módszerei ellen tiltakozva létrehozott egy új szervezetet. A két világbajnok, Topalov és Kramnyik 2005-ben döntötte el, hogy ki a jobb, természetesen Elisztánban.

Az viszont biztosan nem káros, hogy a világon elsőként kötelező tantárgy már elsőtől a sakk az iskolában Kalmükföldön.

Putyin embere

Iljumzsinovnak tökéletes a kapcsolata a mindenkori moszkvai vezetéssel. Jelcint megajándékozta egy olyan, aranyból készült, gyémánttal ékesített FIDE-kitűzővel, amivel a világ összes sakkrendezvényére ingyen mehet be. Kérdés, mennyire használta. Putyin sem csinál titkot abból, hogy Iljumzsinov az ő embere.

photo_camera Vlagyimir és Kirszan Fotó: AFP

Egyetlen komolyabb konfliktusa volt az orosz vezetéssel, még kalmük elnökként. Kalmükföld buddhista többségű, ráadásul lámaista. Így folyamatos kapcsolatot keresnek a dalai lámával, akinek a beutazását a kínaiakra tekintettel többször megakadályozta Moszkva. Végül 2004-ben elutazhatott a dalai láma Kalmükföldre. (Addigra már átépítették a teret, ahol egyszerre van egy Lenin és egy Buddha-szobor. A Lenin-emlékművet 1998-ban egyetlen éjszaka alatt szétbontották és újraépítették, hogy elfordítsák Buddha felé. Az indoklás szerint azért, mert "a buddhisták által tisztelt istenségnek háttal állva Lenin sértette a hívők érzelmeit".  Volt, aki egyszerűen lebontotta volna a szobrot, de  Iljumzsinov azt mondta, hogy Lenin ősei között kalmükök is voltak. Így a szobor lebontása tiszteletlenség lenne Lenin nagymamája, az asztrahanyi kalmükök közé tartozó Anna Ivanovna Szpiridonova emlékével szemben.)

A dalai láma-afférhoz képest tényleg egy kis epizód volt csupán, amikor Iljumzsinov  bejelentette, hogy szívesen lesz a házigazdája a Moszkvából kitiltott újfasiszták kongresszusának.

Elvitték az ufók

De Iljumzsinov legnagyobb húzása mégiscsak az volt, amikor elmesélte, hogy elrabolták az ufók. Ekkor még hivatalban lévő kalmük vezető volt, az eset elmondása szerint Moszkvában történt, és többen elmevizsgálatot kezdeményeztek a bejelentés után. Kiderült, hogy  Iljumzsinov nem viccelt, nem volt berúgva, tényleg el is hiszi, amit mond. Ráadásul kiderült, hogy a sakkot is a földönkívülieknek köszönhetjük.

Eközben Kaszparov

Minden idők legnagyobb sakkozóinak egyike, Kaszparov szinte folyamatos harcban állt Iljumzsinovval annak 19 éves elnöksége alatt. Az előző elnökválasztáson még egykori ellenségével, Karpovval is szövetséget kötött a kalmük ufóhívó elnök leváltására, de Iljumzsinov hosszabbítani tudott. Ezért döntött úgy, hogy most ő maga indul el.

A szakmai részen túl ez most Putyin-Kaszparov háború is. Kaszparov visszavonulása óta aktívan politizál, szervezkedik, kampányol és tüntet a diktátornak nevezett Putyin ellen, időnként rendőrök viszik el egy-egy demonstrációról. Az orosz elnök eddig is nyíltan támogatta Iljumzsinovot, veresége, pláne Kaszparov győzelme hatalmas presztízsveszteség lenne számára.

photo_camera Kaszparov egy Pussy Riot melletti tüntetésen Fotó: AFP

Óriási szervezkedés megy, Kaszparov honlapján van egy számláló, hogyan állnak az afrikai és az ázsiai szavazatokkal. A számláló szerint jobban, de ez nem igazán megbízható, hiszen vannak országok, amelyek mindkét oldalra elígérkeztek, de olyan is, ahol a szövetség az egyiknek, a szövetség elnöke viszont a másiknak ígérkezik el. 180 szövetséget kell végigkampányolni. Szváziföld például meggondolta magát - vágott vissza Kaszparovéknak a mostani elnök honlapja.

Iljumzsinov az előző kampányára állítólag ötmillió dollárt költött. Ez most még ennél is többet emészthet fel. Kállai Gábor szakértő említette meg, hogy állítólag mindkét fél kétmillió dollárt ajánlott Ignatius Leong korábbi FIDE-főtitkárnak, aki most már Kaszparov csapatát erősíti.

MEXICO-RUSSIA-CHESS-KASPAROV

A talán Kaszparovnál is nagyobb zseni, jelenlegi világbajnok, kockáshasú Magnus Carlsen korábbi mentorát, Kaszparovot támogatja. De arról nincs hír, hogy a magyar szövetség ki mellett áll. A hazai sakkszövetség elnöke egyébként nem más, mint Seszták Miklós miniszter. Van, aki nagy tétben fogad arra, hogy Kaszparovra megy a magyar szavazat?

A döntés a most hétvégén kezdődött sakkolimpia legutolsó pillanata lesz, valamikor augusztus végén.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.