Felhagy az Egyesült Államokon kívül a pereskedéssel az Apple és a Samsung

Szerdán egyszerre adott ki közleményt a Samsung Electronics Co. Ltd. és az Apple Inc. arról, hogy minden szabadalmi pernek véget vetnek az Egyesült Államokon kívül.

Ezzel lényegesen lecsökken a jogi csatározásuk tere, viszont az igazán nagy téttel bíró perek pont mind az Egyesült Államokban mennek.

A dél-koreai és az amerikai technológiai konszern nem hozta nyilvánosságra a megállapodás részleteit és feltételeit, mindössze annyit, hogy az nem vonatkozik a licencszerződésekre és folytatják az amerikai bíróságokon indított pereket.

A megállapodás tehát véget vet az ausztrál, a francia, a német, az olasz, a japán, a holland, a dél-koreai, a spanyol és a brit joghatóság alatt folyó pereknek.

"Megcsappant a harci kedvük, erőiket ezért a döntő csatatéren, az Egyesült Államokban vonják össze"

- kommentálta mindezt Young Park, a Hyundai Securities technikai elemzője Hongkongban, aki szerint a megállapodás növeli annak a valószínűségét, hogy a cégek licenc-megállapodásra jussanak egymás szabadalmainak használatában.

A Strategy Analytics piackutató vállalat adatai szerint a Samsung és az Apple 37,1 százalékos együttes piaci részesedéssel uralta 2014 második negyedévében a globális okostelefon piacot. Jogi csatározásaik 2011-ben kezdődtek, amikor az Apple az iPhone egyes részleteinek "szolgai lemásolásával" vádolta meg bíróság előtt a Samsungot. A Samsung néhány nappal később Dél-Koreában, Japánban és Németországban indított szabadalmi pert amerikai versenytársa ellen, amit további adok-kapok követett világszerte.

Az Egyesült Államokban a Samsungra 2012-ben kirótt 930 millió dolláros bírság elleni fellebbezés van folyamatban. Egy másik szabadalmi perben az Apple 120 millió dolláros kártérítést nyert meg.

Az Apple a múlt héten visszavonta több régebbi Samsung modell értékesítésének betiltására benyújtott keresetét, de fenntartja számos újabb modell forgalmazásának betiltására vonatkozó követelését. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.