Felhagy az Egyesült Államokon kívül a pereskedéssel az Apple és a Samsung

TECH
2014 augusztus 06., 07:28
comments 3

Szerdán egyszerre adott ki közleményt a Samsung Electronics Co. Ltd. és az Apple Inc. arról, hogy minden szabadalmi pernek véget vetnek az Egyesült Államokon kívül.

Ezzel lényegesen lecsökken a jogi csatározásuk tere, viszont az igazán nagy téttel bíró perek pont mind az Egyesült Államokban mennek.

A dél-koreai és az amerikai technológiai konszern nem hozta nyilvánosságra a megállapodás részleteit és feltételeit, mindössze annyit, hogy az nem vonatkozik a licencszerződésekre és folytatják az amerikai bíróságokon indított pereket.

A megállapodás tehát véget vet az ausztrál, a francia, a német, az olasz, a japán, a holland, a dél-koreai, a spanyol és a brit joghatóság alatt folyó pereknek.

"Megcsappant a harci kedvük, erőiket ezért a döntő csatatéren, az Egyesült Államokban vonják össze"

- kommentálta mindezt Young Park, a Hyundai Securities technikai elemzője Hongkongban, aki szerint a megállapodás növeli annak a valószínűségét, hogy a cégek licenc-megállapodásra jussanak egymás szabadalmainak használatában.

A Strategy Analytics piackutató vállalat adatai szerint a Samsung és az Apple 37,1 százalékos együttes piaci részesedéssel uralta 2014 második negyedévében a globális okostelefon piacot. Jogi csatározásaik 2011-ben kezdődtek, amikor az Apple az iPhone egyes részleteinek "szolgai lemásolásával" vádolta meg bíróság előtt a Samsungot. A Samsung néhány nappal később Dél-Koreában, Japánban és Németországban indított szabadalmi pert amerikai versenytársa ellen, amit további adok-kapok követett világszerte.

Az Egyesült Államokban a Samsungra 2012-ben kirótt 930 millió dolláros bírság elleni fellebbezés van folyamatban. Egy másik szabadalmi perben az Apple 120 millió dolláros kártérítést nyert meg.

Az Apple a múlt héten visszavonta több régebbi Samsung modell értékesítésének betiltására benyújtott keresetét, de fenntartja számos újabb modell forgalmazásának betiltására vonatkozó követelését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.