Már Schiffer Bandi is meghaladná a liberális demokráciát

POLITIKA
2014 augusztus 06., 07:38
comments 473
photo_camera Schiffer András karikás szemekkel nyit a kisemberek felé.

Régi barátom, az ökoszociális politika fenegyereke, a rasztahajú biciklisták De Gaulle-ja, a Vasas-tábor Kubatov Gábora, a népszerű Schifi az Inforádióban szakértette meg a liberális demokrácia kérdését.

Az LMP lánglelkű elnöke szerint tényfaktum, hogy a '89 után létrejött magyarországi liberális demokrácia nem oldott meg egy csomó fontos társadalmi kérdést, nem működött egy csomó intézménye, loptak is rettenetesen, meg el is adósodtak a családok, meg a külföldtől is függtek, meg a fenntarthatósággal is bajok voltak, a társadalmi szolidaritás sem erősödött az istennek se, meg a tévéműsor is elég szar volt,  ráadásul

a liberális demokrácia nem ad választ egy csomó huszonegyedik századi kérdésre,

márpedig a huszonegyedik században szinte kizárólag huszonegyedik századi kérdésekre kellene választ adni, és ezzel lehet vitatkozni, de nem érdemes.

Summa summárum: nem lenne nagy baj túllépni a liberális demokrácián. Egy globalizációkritikus ökoszociális pártnak meg aztán pláne kötelessége túllépni.

Ámdeviszontazonban pont ellenkező irányba terveznek túllépni rajta, mint ahogy azt Orbán Viktor elképzeli: nem leépíteni kell a túlhatalom ellen védő jogintézményeket, hanem megerősíteni, nem központosítani kell mindent, hanem decentralizálni, nem korlátozni kell a hatalommegosztást, hanem a részvételi demokrácia felé mozogni, szóval végsősoron egy ökoszociális jogállamot kell célozni.

A pártelnök legsokkolóbb bejelentése mégis az volt, hogy

nyitni kívánnak a kisemberek felé.

(Nem tudjuk nem idekommentelni, hogy ez egészen újszerű gondolat a hazai politikában. Eddig minden párt kizárólag a nagyemberek felé volt nyitott.)

Ennek a nyitásnak a jegyében mutatják be főpolgármester-jelöltjüket, aki nem, nem Köjál-ellenőr, nem, nem MÁV-kalauz, hanem kérem: zöldséges. Csárdi „Tóni” Antal nagycsarnokbeli zöldségespultja mögül is kampányolni fog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.