Putyin háborúja miatt otthon ragadhatnak az oroszok

külföld
2014 augusztus 06., 08:59
comments 124

"Az oroszok félnek. Attól tartanak, hogy nem látnák őket szívesen külföldön, vagy hogy egyenesen veszélyes odautazniuk."

Kysia Hekster, a holland NOS Radio riportere jellemezte így az orosz turizmus helyzetét. Idén nyáron 30-50 százalékkal kevesebb külföldi utat foglaltak, mint korábban.

Ennek több oka is van:

  • az ukrán válság miatti feszült politikai helyzet;
  • a rubel leértékelődése a gazdasági szankciók miatt;
  • illetve az, hogy Putyin megtiltotta a kiterjetd nemzetbiztonsági apparátus tagjainak, hogy olyan országba utazzanak, amelynek kiadatási szerződése van az Egyesült Államokkal.

A közhivatalnokokat arra ösztönzik, hogy külföldi utazás helyett a szocsi olimpiára felhúzott szállodákban, vagy a most megszállt Krímben nyaraljanak.

A külföldi foglalások visszaesése miatt az elmúlt három hétben már négy utazási iroda ment csődbe - így már több, mint 27 ezer orosz turista rekedt külföldön.

Az utazási irodák csődje az orosz turizmusügynökség szóvivője szerint dominóhatást válthat ki, és az egész iparágat magával ránthatja.

Mindez egyben azt is jelzi, hogy az amerikai és európai szankcióknak igenis van a hétköznapokban is érezhető hatásuk. A Dobrolet orosz fapados már augusztus negyedike óta egyetlen járatot se tudott indítani, mert az üzemeltetésükhöz nélkülözhetetlen nyugati karbantartó és biztosítócégek mind felmondták a szerződéseiket. (Via Globe and Mail, WSJ, Time. A cikk elkészítésében holland-magyar gyakornokunk, Monty Aal segített.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.