Amerikai repülők dobáltak valamit Irakra

2014 augusztus 8., péntek 5:12
24

Iraki és kurd tisztviselők szerint az csütörtök éjjel légicsapásokat mértek az ISIS állásaira két észak-iraki város, az Erbilhez közeli Gwer és Mahmour közelében. Ezek a tisztviselők azt állították, hogy a csapásokat az amerikai légierő hajtotta végre.

A Pentagon vehemensen tagadja ezt. John Kirby ellentengernagy, a védelmi minisztérium szóvivője szerint "nem történt ilyen akció".

Az viszont tény, hogy Barack Obama amerikai elnök csütörtökön felhatalmazást adott korlátozott légi csapásokra az Irakban szolgáló amerikaiak védelmében - bár több forrás szerint az iraki kurd főváros, Erbil védelme is beleférhet, különös tekintettel arra, hogy a múlt hónapban nyolcszáz amerikai katonát vezényeltek a városba.

Az ISIS a napokban nagyon közel nyomult az iraki Kurdisztán fővárosához - pedig egészen idáig az egyetlen haderő, ami meg tudta fékezni az előretörésüket a kurd pesmerga volt.

Valamit mégis dobáltak amerikai gépek. Előretörésük során az ISIS szélsőségesei keresztényeket és az ezid, vagy jazidi szektához tartozó kurdokat is elüldözött otthonaiból. Utóbbiak közül úgy negyvenezren egy hegyre menekültek, amit az ISIS csapatai körülvettek. A csapdából nincs menekvés:

  • a hegy lábánál ott az ISIS;
  • a hegyen meg se víz, se élelem.

Így valójában a negyvenezer menekült gyors vagy lassú halálra van ítélve. Erre a hegyre dobtak segélycsomagokat amerikai gépek a CNN és az ABC értesülései szerint. Az akciót vadászgépekkel biztosítják. (Via MTI, New York Times. Címlapkép: Spencer Platt / Getty Images)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt