Egy nyugati újságíró eljutott az ISIS-hez

2014 augusztus 8., péntek 8:47
50

Medyan Dairieh, a Vice riportere három hetet tölthetett az ISIS szélsőségeseivel. Ő az első nyugati újságíró, akinek sikerült közel férkőznie a Szíria és Irak egy részét megszálló és ott kalifátust kikiáltó szélsőségesekhez.

Háromrészes riportfilmet forgatott, az első részt már meg is lehet nézni. Ez a szír kormányhadsereg és az ISIS egyik csatájáról szól, úgyhogy csak erős gyomrúaknak ajánljuk.

Az ISIS most éppen Irak északkeleti tartományában, Ninivében garázdálkodik, már az iraki kurd főváros, Erbil ostromára készül. Közben százezer keresztényt és ezidet kergetett el - utóbbiak közül negyvenezren a hegyekbe menekültek, ahol se vízük, se élelmük nincs.

Az amerikai hadsereg segélyszállítmányokat dobott le a hegyekbe menekülteknek, Obama pedig felhatalmazta a hadsereget, hogy az amerikaiak védelmében vessék be a légierőt. Erbilben nyolcszáz amerikai katona állomásozik, vagyis a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kész megvédeni az iraki Kurdisztán fővárosát. (A cikket Monty Aal, holland-magyar gyakornokunk írta.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt