Tényleg 2-3 kerületi mandátumon veszekszik a baloldal

Két-három kerületi mandátum nem veszélyezteti az összmegállapodást. Ezt Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke jelentette be mai sajtótájékoztatóján, aminek a célja valószínűleg az lett volna, hogy demonstrálja, mennyire sziklaszilárd a szocialisták, a DK és az Együtt-PM fővárosi választási megegyezése. Ehhez képest kiderült, hogy az MSZP tényleg a saját maga javára módosítaná a kidolgozott kompromisszumot.

Az Index írta meg tegnap este, hogy a budapesti szocialisták több kerületben még maguknak alakítgatnák a nehezen kialkudott paktumot. Ilyen nagy súlyú kérdésekről van szó:

  • a III. kerületben az Együtt-PM ne négy, hanem csak három önkormányzati képviselőjelöltet indítson. A megüresedett helyen MSZP-s szállna harcba.
  • nem tesznek eleget a szövetségesek kérésének, és Pál Tibor lesz a IX. kerületben a listavezető.
  • Angyalföldön mégse 3-3, hanem csak 2-2 DK-s és Együtt-PM-es indulhasson a kilenc MSZP-s mellett. Helyettük természetesen szocialista jelölt lenne.
  • a XIV. kerületben is elvennének négy indulási lehetőséget a szövetségeseiktől.

Az Együtt-PM délelőtt közleményt adott ki, amiben arra szólította fel az MSZP-t, hogy ne veszélyeztesse a megállapodását. Szerintük megdöbbentő, hogy a szocialista párt budapesti szervezete egyoldalúan átírta a budapesti önkormányzati együttműködésről szóló megállapodást.

"Amennyiben az MSZP nem tudja rendezni a saját körein belül ezt a helyzetet, az Együtt-PM Szövetség a megkötött megállapodást semmisnek tekinti, és önállóan indul az őszi önkormányzati választásokon, Budapesten" - fogalmazott a pártszövetség.

Kunhalmi erre reagálva mondta, hogy vitatott néhány kerületi képviselő-testületi hely sorsa, de szerintük két-három kerületi mandátum nem veszélyezteti az összmegállapodást. Azt is mondta, hogy a nyitott kérdéseket a következő napokban elsimítják a helyi pártszervezetek és aláírják a választási megállapodásokat.