Újságíróknak is életveszélyes az Iszlám Állam területére lépniük

A kurd Rudaw hírügynökség újságírója, Halo Ahmad próbálta meg szóra bírni a szélsőséges iszlamista terroristákat Kirkuk városa mellett, egy hídnál. A híd egyik oldalát az iraki kurd seregek őrzik, túloldalán viszont már az Iszlám Állam fekete zászlaja leng, miközben markolóval épp barikádot építenek fegyveres őrök kíséretében.

A felvétel elég sokat elmond arról, ami most Iraknak ezen a részén történik. Az újságírók amúgy joggal tartanak az egyre nagyobb területet elfoglaló iszlamistáktól: a hétvégén egy kurd újságírót, Deniz Firatot gyilkolták meg tűzharcban. Eddig egyedül a New York Times és a VICE volt képes riportot készíteni a kegyetlen harcosok közelében. A Times egy elfoglalt szíriai városból jelentkezett, de nem hozták nyilvánosságra, hogy ki a szerző, biztonsága érdekében. A VICE News viszont a szokásos elképesztő minőségű videóval jelentkezett be a helyszínről, amiről nem is értünk teljesen, hogy készülhetett el:

(via Washington Post)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.