Nemi erőszakot ábrázoló gifek miatt szigorít kommentelési szabályain a Gawker

TECH
2014 augusztus 13., 17:21
comments 20

A Gawker-birodalomba tartozó kvázifeminista blog, a Jezebel szerkesztői hétfőn tettek közzé egy nyílt levelet, amit a Gawker Media vezetőségének címeztek. Azt panaszolták, hogy posztjaik alatt rendszeresen nagyon durva, explicit nemi erőszakot ábrázoló gifeket posztolnak kommentelők, és hiába jelezték mindezt, a Gawker vezetősége nem tett semmit az ügy megoldása érdekében.

Levelüket rengetegen megosztották, és ügy lett belőle, most pedig a Jezebel főszerkesztőjének, Jessica Coennek újabb írásából lehetett megtudni, hogy így már sikerült hatást elérniük a Gawker vezetésénél is: a lapbirodalom összes oldalán vissza fognak állni a korábbi kommentelési rendszerre, amiben bármiféle képet nem lehet majd csak automatikusan bekommentelni, hanem előbb jóvá kell hagynia valakinek.

Néha a trollok győznek

- kommentálta a döntést a Mashable, és tényleg nehéz máshogy látni az esetet, minthogy néhány balfasz miatt kellett végül szigorítani a kommentelési lehetőségeken.

Mostantól csak a jóváhagyott kommentelők képei és gif-jei fognak automatikusan megjelenni. A jóváhagyottsághoz viszont az kell, hogy a Gawker valamelyik lapja kövesse is az illető bejegyzéseit. Ilyenből meg persze nyilván nincs végtelenül sok.

Válaszreakcióként amúgy a Gawker előbb kedden letiltotta a képfeltöltési lehetőséget, szerdára pedig előálltak ezzel a régi-új megoldással. Annyiban azért gyorsítani próbálják majd a képek engedélyezését, hogy egyes topikok alatt azok is jóváhagyhatnak majd jóváhagyásra váró képeket, akinek a képét már valaki jóváhagyta. Illetve az olvasók választhatják majd azt az opciót is, hogy bekattintják, hogy minden kommentet látni akarnak. De automatikusan nem fog többé minden megjelenni a számukra.

Az egyelőre nem tudni, hogy a változtatás hogyan érinti a Gawker Media magyarországi leágazását, a Cinket, ami épp a gawkeres kommentfelület, a Kinja egyik éles és remek tesztfelületeként is működik.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt