Szijjártó kioktatta a svéd Európa-ügyi minisztert

politika
2014 augusztus 14., 07:20

Kapott egy kis ízelítőt a nagyvilág abból, hogy milyen eligazítás várható, ha Szijjártó Péter végre megkapja a magyar diplomácia irányítását.

A még csak helyettes miniszter Szijjártó Birgitta Ohlsson svéd Európa-ügyi minisztert volt kénytelen helyre tenni egy közleményben amiatt a cikk miatt, amit tegnap szemléztünk. Ebben Ohlsson a tusványosi Orbán-beszédből kiindulva szankciókat sürget Magyarország ellen, mivel az EU-nak kötelessége lenne fellépni azokkal a tagállamokkal szemben, melyek nem tartják tiszteletben a közösség eszméit. A szankció az uniós források befagyasztása vagy csökkentése lehet. 

Szijjártó válasza:

„Magyarországnak és a magyaroknak több tisztelet jár még a svéd Európa-ügyi minisztertől is”.

Szijjártó elfogadhatatlannak nevezte, hogy Svédország Európa-ügyi minisztere „színtiszta hazugságokat állított Magyarországról és a magyar emberekről”.

De ez összeurópai ügy. Mivel „az európai polgárok joggal várják el az európai politikusoktól, különösképpen pedig az Európa-ügyi miniszterektől, hogy az európai értékek mentén tegyék dolgukat.” A leckéztetés azzal zárul: Svédország Európa-ügyi minisztere szerdán durván rágalmazta Magyarországot és a magyar embereket, figyelmen kívül hagyva az egyik alapvető európai értéket, a tények tiszteletben tartását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.