Annyi pénzt meg cuccot kap az amerikai rendőrség a Pentagontól, hogy hajaj!

A héten szinte minden nap összecsaptak a rohamrendőrök a tüntetőkkel az amerikai Ferguson nevű kisvárosban, ahol azután szabadultak el az indulatok, miután egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert (bár a legtöbb beszámoló szerint először a fiú támadt a járőrre).

Több tucat rohamrendőr érkezett a kisvárosba, és az összecsapásokról készült képeken látszik, hogy felszerelésük alapján akár Afganisztánban is lehetnének a rendőrök. Ferguson utcáin ugyanis pontosan olyan gépkarabélyok, éjjellátó szemüvegek, katonai álcázó- és védőfelszerelések és katonai járművek járművek jelentek meg, amiket az amerikai hadsereg is használt Afganisztánban vagy Irakban.

Az amerikai hadsereget egy 90-es években elindított program, a 1033 jogosítja fel arra, hogy felszerelést adjon át a belföldi rendfenntartó erőknek. Az idei a 1033 eddigi csúcséve, 752,3 millió dollár (mai árfolyamon kb. 175,3 milliárd forint) értékű katonai adományt és felszerelést kapott az amerikai rendőrség. A Forbes ebben a táblázatban szedte össze, hogy az utóbbi években hogy alakult ez a szám.

Forrás: Forbes

Az adományok mértéke azért nő ilyen ütemben, mert az iraki és afganisztáni háború befejeztével hatalmas túlkínálat alakult ki az amerikai hadiiparban, ezt pedig valahogy el kellett vezetni. Ráadásul a kormány azt sem engedhette meg magának, hogy a hadiipar kibocsátásának visszaesésével munkahelyeket veszítsen az Egyesült Államok.

Ezek a hatalmas számok viszont több jogvédő szervezet és sok állampolgár számára is azt jelentik, hogy az amerikai rendőrség egyre kíméletlenebb eszközöket vet be az ország állampolgárai ellen. Végül is ez az igazság,

az amerikai rendőrök többnyire ugyanolyan felszereléssel mennek a fergusoni lakosok ellen, mint amilyenekkel a katonaság Bagdadot ostromolta.

Mindezt úgy, hogy soha nem volt olyan kevés erőszakos bűncselekmény az Egyesült Államokban, mint 2010-ben. (Forbes)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.