Az angol bajnokság vezetői beszüntetnék a meccsekről készült Vine-videók és gifek terjesztését

sport
2014 augusztus 16., 08:58
comments 18

Indul az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League (PL), és idén lehet, hogy az eddiginél kicsit nehezebb lesz neten követni a meccsek alakulását.

A PL vezetői és a jogtulajdonosok ugyanis fejükbe vették, hogy lecsapnak az interneten terjedő, nem hivatalos videókra és egyéb képes formátumokra, mint amilyen a Vine.

A Vine-t mi is sokat használtuk a világbajnokság meccseiről készített közvetítéseinkben, mivel nagyon egyszerűen használható, és általában egy perccel egy gól belövése után már az interneten is volt a Vine-verziója, azaz 6 másodpercben vissza lehetett nézni a jelenetet. Ezeket általában lelkes meccsnézők rögzítették saját tévéjükön vagy monitorjukról, és utána lőtték ki a netre.

photo_camera Zseniális Giggs-mozdulatok gifen. Sérti-e ez a közvetítési jogokat?

A PL kommunikációs igazgatója, Dan Johnson szerint viszont mindez a közvetítői jogok megsértéséről szól csak, ezért arra kérik a szurkolókat, hogy ne posztoljanak ilyesmit. Mivel sejtik, hogy ez nem lesz elég, ezért gifeket és Vine-okat vadászó alkalmazásokat is kiépítenek, és együttműködnek majd a Twitterrel, azaz a Vine tulajdonosával.

A közvetítési jogok birtoklása amúgy óriási üzlet, 2013-ban összesen három milliárd fontot fizettek ki ezen jogokért Angliában. De elsőre nehéz elképzelni, hogy a rossz minőségű, maximum hat másodperces minivideók felbukkanása pár perccel egy gól után miért rontanák ezt az üzletet.

Hasonló kísérlet zajlott már a világbajnokság alatt, a FIFA és a Twitter közösen lépett fel a Vine-klipek terjedése ellen, több-kevesebb sikerrel.

De a PL mostani lendülete visszafelé is elsülhet, hiszen sokan csak most, ennek a tiltásnak köszönhetően hallhattak először a Vine-ról, és az internet eddigi története sem feltétlenül arról szólt, hogy ami formátumot be akartak volna felülről tiltani, az valóban el is tűnt volna a netről. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.