Lemészárolhatta egy jazidi falu férfiait az IS

külföld
2014 augusztus 16., 06:20
comments 70

A korábban ISIS néven, majd a kalifátusuk kikiáltása után már csak szimplán Iszlám Állam (IS) néven tevékenykedő szélsőséges terrorszervezet a BBC jelentése szerint tömegmészárlást hajtott végre a jazidi menekültek között. A támadásban legkevesebb nyolcvan férfit gyilkolhattak meg, nőket és gyerekeket pedig elrabolták.

Az IS katonái Kocho városába törtek be, és ott fenyegették meg a helyi, saját vallással rendelkező kisebbség tagjait, hogy vagy átállnak az iszlámra, vagy meghalnak.

A támadás tényét kurd hatóságok is megerősítették. Ők többek között egy IS-harcostól származó információk alapján gyűjtöttek híreket. A terrorista azt mondta, hogy az Iszlám Állam tagjai öt napot töltöttek azzal, hogy meggyőzzék a helyieket, hogy térjenek át az iszlám vallásra. A sikertelen térítési kísérlet végén egyszerűen fejbe lőtték a férfiakat, a nőket és gyermekeket pedig Tal Afar városába vihették. Ez az a település, ahol a külföldről érkező dzsihádisták várakoznak.

photo_camera Jazidi menekültek Kurdisztánban (AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

Az IS eddigi támadásai következtében a becslések szerint 1,2 millió iraki embernek kellett elmenekülnie otthonából. Teljes jazidi és keresztény közösségek váltak földönfutóvá, hasonlóan a síita irakiakhoz, akiket az IS nem tekint hithű muszlimoknak.

AZ Irak északi részén élő vallási kisebbségek tagjaira kifejezetten vadásznak az IS harcosai, a jazidi közösség tagjai egy közeli hegyre kellett meneküljenek, ahol viszont élelem és ivóvíz nélkül maradtak, mentésük pedig lassan halad.

Szankciók

Közben New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa az IS-hez köthető hat személy vagyonának befagyasztásáról, utazási tilalmáról és fegyverembargó bevezetéséről döntött, de ahogy sejthető, ez önmagában nem fogja megfékezni a Szíriában és Irakban egyre nagyobb területeket elfoglaló iszlamistákat.

Az Egyesült Államok közben folytatta a légi csapásokat az IS állásai ellen, egy drónjuk állítólag több harci járművét is kilőtte a terroristáknak. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.