Nem csak Hillary Clintont, de John Kerry külügyminisztert is lehallgatta a német hírszerzés

külföld
2014 augusztus 16., 09:12
comments 32

Folytatódik a körbe-lehallgatási botrány, a német Spiegel szombaton írt arról, hogy a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) John Kerry jelenlegi amerikai külügyminiszter telefonbeszélgetését is lehallgatta, nem pusztán elődjéét, Hillary Clintonét, akinek lehallgatásáról már az előző nap beszámoltak a német lapok.

A hetilap meg nem nevezett forrására hivatkozva azt írta, hogy a BND Kerrynek egy olyan műholdas beszélgetését hallgatta le, amelyet tavaly folytatott. A Clinton-lehallgatásról már kiszivárgott információt pedig a Der Spiegel azzal egészítette ki, hogy egy 2012-es beszélgetésről van szó, amelyet Clinton Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárral folytatott. 

A lap szerint a beszélgetéseket véletlenül gyűjtötte be a BND, nem vette célba a három politikust.

Azt is megírták, hogy a NATO-tag Törökország a német hírszerzés célpontjai közé tartozik. A pénteki kiszivárogtatások már beszámoltak arról, hogy a BND számára a kormány által megszabott célterületek közé nemrégiben felkerült egy NATO-tagország, de akkor még nem lehetett tudni, melyik államról van szó.

A BND általi lehallgatásokról először a Süddeutsche Zeitung (SZ) című német lap és az NDR, valamint a WDR regionális közszolgálati műsorszóró társaság számolt be pénteken. Közös értesülésük szerint Clinton lehallgatásáról dokumentumok tanúskodnak, amelyeket a BND egy júliusban letartóztatott munkatársa átadott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA). Az amerikaiaknak kémkedő német hírszerző, Markus R. a vallomása szerint az utóbbi két évben legkevesebb 218 dokumentumot juttatott el a CIA-nak.

Berlin azt állítja, hogy a BND nem figyelte meg rendszeresen és célzottan az amerikai kormányzat tevékenységét és tagjainak kommunikációját. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.