Két éve még csak menő volt, idén nyáron lenyomta a Beatles-t

Popkult
2014 augusztus 17., 19:25
comments 145

Valakinek minden nyáron el kell vinnie a balhét. Idén Iggy Azalea Fancy című száma az abszolút

#feelsogood

A klippet eddig nagyjából kétszázhatmillióan nézték meg a Youtube-on, maga a szám pedig a múlt hétig vezette a U.S. Billboard listát, de úgy, hogy közben a második helyen is Iggy állt (Ariana Grande - Problem ft. Iggy Azalea). Ez eddig csak a Beatlesnek sikerült 1964-ben.

Amíg a Fancy nem durrant be ennyire, Iggy – főleg Magyarországon – nem számított túl ismert előadónak.

Iggy Azalea viszonylag átlagos rapper, nem számítva azt, hogy:

  • nem fekete,
  • nem férfi,
  • viszont ausztrál.

Ahogy azonban a legtöbbeknek, akik a hip-hopból próbálnak megélni, Iggy-nek sem volt könnyű gyerekkora. Egy kisvárosban nőtt fel, ahol az anyja takarítónő és ingatlanügynök volt, az apja pedig  összejött Iggy tanárnőjével, akivel aztán le is lépett. Iggynek sem kellett sok, tizenhat évesen azt hazudta az anyjának, hogy vakációra megy, de igazából meg sem állt Miamiig, ahol nekilátott zenei karrierjének.

Eredetileg hangmérnök szeretett volna lenni, mert azt gondolta, lányként ez eléggé egyedi. Aztán Miamiban, később pedig Atlantában és Houstonban megismerkedett olyan arcokkal, akik láttak benne fantáziát. Például T.I., akivel és akinek a kiadójánál összehozta első mixtape-jét, az Ignorant Artot, ami főleg a déli rapszcénában lett elég sikeres, és olyan remekműveket hozott össze, mint a Dirt in Your Pussy Ass Bitch és a PU$$Y:

Minden szempontból a PU$$Y jelenti Iggy szakmai csúcsát. A klippben van minden: indokolatlanul aranyozott valami (itt vattacukor!!!), dobermann és drága autó felnije, miközben fülbemászó, de súlyos alapokon megy egy vagány szöveg, tele keresetlen szavakkal szexről és drogokról. Trú hip-hop, na!

Iggy elég jó bulikat is csinált. Általában kénytelen volt dupla alsóneműt viselni, mert ahogy szörfözött a közönségen, elég sokan bele akarták dugni az ujjukat a csúnyájába. Fiúk és lányok egyaránt. 2013-ban úgy volt, hogy jön a Balaton Soundra, de azt a bulit sajnos lemondta.

Ekkoriban Iggy sajtója is elég jó, de legalábbis izgalmas volt. Bár nem mindenki kedvelte, a cikkek főleg azzal foglalkoztak, hogy akkor autentikus-e a déliesített flowja (miközben beszédében tagadhatalan ausztrál) vagy sem, illetve hogy melyik színtérhez tartozik is ő – az ausztrálhoz vagy az amerikaihoz? Közben pedig zenélt együtt Nas-szel, illetve részt vett Beyoncé Mrs. Carter című turnéjában.

Megette a fene

Az elmúlt egy-két évben Iggy ismertsége jócskán megugrott. Annyira, hogy mára ő a leggyakrabban megguglizott zenész. Ahogy azonban jött a zenei siker, és lassan de biztosan kezdett átlépkedni a mainstream világába, úgy kapkodta magára a celeb-allűröket is:

  • Elkezdett modellkedni a Wilhelminánál.
  • Belement egy tweet-beefelésbe Azealia Banks-szel, amiben valőszínűleg nem akart ő rasszista megjegyzéseket tenni, de van aki így vette, és az már tökre elég egy ilyen béna érzéshez vele kapcsolatban.
  • Állítólag a közös munka során összeszűrte a levet Kanye Westtel. Ennek egyéként Kanye szintén modell felesége, Kim Kardhasian nem örült.

Az ilyesmi sajnos elég gyakran megy rovására a zenélésnek meg a trúságnak, és lám, meg is szegte a zenész-tízparancsolat egyik legfőbb pontját:

közös számot jegyzett Steve "Pezsgő és Gumimatrac" Aokival :(((((((((((((((

Ráadásul milyen szart!

Ilyen hírek előzték meg az idén áprilisban megjelent albumot, aminek The New Classic lett a címe, és a legkifejezőbb, elég általános komment róla így szól:

Ignorant Art >>>>>>>>>>>>(...)>>>>>>>>>>>>>> The New Classic

Kétszeri hallgatásra az album tényleg elmarad a kezdő mixtape nagyságától, az embernek pedig az az érzése támad, hogy a számok zömére bejimbeam-colázott jogászhallgatók fogják szédíteni a talán egy bugyit sem viselő csajokat a Romkertben. És ennek az albumnak a húzóslágere a Fancy, ami egyébként teljesen hiteles, rádióba való lelkes popzene.

Take that

Így állunk most 2014 nyarának végén Iggy Azelaval. Két éve nagyon menő, eredeti és egzotikus zenésznek számított. Ma egy nagyon sikeres, még mindig nagyon dögös, de annál is híresebb sztár. Jövőre meg valószínűleg nem lesz egyik sem, ha megeszi a showbiznisz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.