Őszre drágább lesz a kenyér

gazdaság
2014 augusztus 19., 03:24
comments 71

Egyszerű, viszonylag könnyen megérhető eseményláncolatra figyelmeztet a Népszabadság az MTI szerint.

malmok emelik a liszt árát (10 százalékkal) ---> drágább lesz a kenyér.

A lapnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára mondta el, hogy a gabonatermelők kivárnak a szerződésekkel, a kenyérgabona további áremelkedésére várnak. A malmi búza ára a tőzsdén jelenleg mintegy 10 százalékkal magasabb a takarmánybúzáénál, miután a malmi búza aránya az esős időjárás miatt elmaradt a korábbiaktól.

Szerinte legalább 10 százalékkal drágulhat a liszt, és az áremelkedés ütemét látva az sem kizárt, hogy két-három hónap múlva újabb ártárgyalásra kell leülniük a sütödékkel.

A pékszövetség nem kívánt a lapnak az árakról nyilatkozni, az ünnepre hivatkozva. Álláspontjukról a lap annyit írt, hogy "szeptember elejére a malmok megteszik tétjeiket, majd a sütödék tárgyalnak a kereskedőkkel, megpróbálják érvényesíteni a forint gyengülése és a minimálbér emelése miatti többletköltségeiket."

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára nem lát okot az áremelésre, mondván, az alapanyagok ára a fogyasztói árnak csak kis részét adja.

Ez az alaphelyzet, meglátjuk, mit hoz az ősz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.