Napelem készült használt autóakkumulátorból

Hulladék
2014 augusztus 20., 07:51

A napelemes áramtermelő rendszerek terjedése kapcsán gyakran felmerül a kérdés: mi lesz majd az elöregedett panelekkel? Megoldott-e az újrahasznosítás, vagy pár tíz év múlva az erdőkben a kidobott vécékagylók és autógumik mellett a szolárpanelek is feltűnnek majd?

Az MIT kutatói most olyan kutatási eredményt publikáltak, mely szerint a napelem-gyártás nem hogy hulladékot termelne, de akár fel is használhat más területről származó veszélyes hulladékot. Döglött autóakkumulátorokból származó ólmot használtak fel napelem készítésére. Az új technológiával készült panel teljesítménye, hatásfoka megközelíti a kereskedelemben kapható napelemekét, a beeső napenergia 19%-át hasznosítja. (Egy jó minőségű átlagos panel hatásfoka 24-25%.)

A gyártás során úgynevezett perovszkit-kristályszerkezetű ólom-jodid lapokat készítenek, ezekből állítható össze a napelemtábla. Íme, az eljárás laborban, videón:

link Forrás

Egy átlagos akkuból származó ólommal 30 átlagos las vegasi háztartás energiaszükséglete fedezhető. Az ólom-sav akkuk újrahasznosítása jelenleg ugyan még nem okoz gondot (újabb akkumulátorokat gyártanak belőlük), a felfedezés mégis fontos lehet a jövőre nézve. A nehéz, korszerűtlen ólomakku ugyanis előbb-utóbb valószínűleg eltűnik az autókból, és akkor a nyakunkon marad a veszélyes hulladéknak számító sok millió akkumulátor világszerte.

Jópofa lenne, ha ezek a feleslegessé vált akkuk napelemként élnének tovább.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.