Válságtanácskozás Londonban: brit állampolgár lehet az amerikai újságírót kívégző terrorista

külföld
2014 augusztus 20., 14:22
comments 244
photo_camera Kép a videóból. Youtube via The Daily Beast

Egyre több jel utal arra, hogy a James Foley kivégzéséről szóló videón szereplő iszlamista terrorista brit állampolgár, ezért válságtanácsra ült össze a brit kormány.

Philip Hammond külügyminiszter a BBC-nek elismerte, hogy a videón, amely minden bzonnyal James Foley kivégzését mutatja (erről részletesen itt írtunk), az álarcban látható gyilkos brit akcentussal beszél. Hammond szerint a felvétel valódinak tűnik. Barack Obama is azt mondta, a felvétel hiteles, és sokkoló. Az amerikai elnök szerint mindent meg kell tenni az Iszlám Állam (IS) ellen.

A külügyminiszter elmondta, számos brit állampolgár csatlakozott a Szíriában és Irakban harcoló szélsőséges iszlamista csoportokhoz.

Szerdán megszakította nyaralását David Cameron brit miniszterelnök, aki visszatért Londonba és tanácskozásra hívta össze a kormányt. Cameront korábban sokan bírálták, még saját pártjából is, amiért a válságos iraki helyzet ellenére először Portugáliában, majd a délnyugat-angliai Cornwallban nyaralt családjával.

Szerdai visszatérése után nyilatkozatot adott ki, amiben elítélte az amerikai újságíró meggyilkolását. Arról ugyanakkor egyelőre nincs szó, hogy a nyári szünetét töltő parlament rendkívüli ülését hívnák össze az iraki válság miatt. (MTI/BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.