Kivonják a Nemzeti Gárdát Fergusonból

külföld
2014 augusztus 21., 20:14
comments 7

A városban szeptember kilencedikén lőtte le egy fehér rendőr a fekete tizenéves, Mike Brownt. Azóta zajlanak zavargások a városban. Jay Nixon missouri kormányzója csütörtökön elrendelte, hogy St. Louis elővárosából, Fergusonból vonják ki a Nemzeti Gárda egységeit. Nixon szerint nagyrészt helyreállt a béke, ezért nincs szükség a hétfőn kivezényelt tartalékos katonákra. Obama elnök még kedden figyelmeztette a kormányzót, hogy csak korlátozott mértékben használja a Nemzeti Gárdát.

photo_camera AFP PHOTO / Michael B. Thomas

 

Eric Holder igazságügyi miniszter szerdán a városban járt, látogatásáról a csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt. Szerinte az elmúlt két hétben tapasztalható nyugtalanság azokra a problémákra világít rá, amik olyan helyeken mutatkoznak meg, ahol megrendült a bizalom a rendőrség és a lakosság közt. Holder szerint

"a történelem más városokban is parázslik a felszín alatt."

A hatóságok már vizsgálják, hogy a Brownt lelövő rendőr megsértette-e a polgári jogokat. A helyi afroamerikai közösség a közben elfogultsággal vádolta meg az ügyészt, obert P. McCullocht, mert apját egy fekete férfi ölte meg, mikor ő még gyerek volt. Az ügyész nem akar lemondani az ügyről. Két hét múlva dönthet az esküdtszék, hogy vádat emelnek-e a fekete fiút lelövő rendőr, Darren Wilson ügyében, vagy nem. A gyilkosság körülményei egyelőre nem világosak, a rendőr környezete azt állítja, hogy önvédelemből lőtt Wilson, míg mások azt látták, hogy a dulakodásba keveredett Brown meg akarta adni magát, mikor lelőtték. Brown hat golyót kapott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.