Totálisan csődöt mondtak a német hatóságok a neonáci terroristákkal szemben

2014 augusztus 21., csütörtök 12:42
18

Súlyos mulasztások és hibák terhelik a németországi Türingia tartomány bűnüldöző hatóságait a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt ügyében – állapította meg a tartományi parlamenti (Landtag) viszgálóbizottsága a jelentésében.

Az erfurti Landtag bizottságának 1800 oldalas jelentése szerint a hatóságok „totálisan csődöt mondtak” az NSU-ügyben. A neonáci terroristák által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban „végzett, illetve nem végzett” nyomozások azt mutatják, hogy az ügy kezelése a rendőrség, az ügyészség és az alkotmányvédelmi hivatal oldaláról vizsgálva is „teljes katasztrófa”.

Beate Zschaepe, az NSU vezetője 2013 szeptemberén a müncheni bíróság előtt (Fotó: Christof Stache / AFP)

A Türingiában 1998-ban létrejött NSU országszerte legalább tíz gyilkosságot követhetett el, nyolc török és egy görög bevándorlót meg egy rendőrt ölt meg. A terroristákat robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport 2011 őszén lepleződött le, azután, hogy az egyik tag feladta magát, két társa pedig öngyilkosságot követett el. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt