Annyira a KELLO sem bízhat benne, hogy iskolakezdésre minden könyv megérkezik, mert október végéig kerestek munkásokat a raktárakba

2014 augusztus 23., szombat 5:50
71

Szinte nincsen a magyar államnak olyan része, ahol legalább közvetve ne foglalkoznának a napokban a tankönyvek kiszállításával. Benne van a dologban a

  • az emberminisztérium és köznevelési államtitkárság,
  • az iskolákat üzemeltető Klebelsberg Intézményfenntartó Központ,
  • a rendőrség
  • a Magyar Posta,
  • a közmunkások,
  • a könyvek kiszállítását irányító KELLO
  • és persze az iskolák, ahol van külön tankönyvfelelős.

Azért kell ennyi szereplő, hogy ne legyen olyan káosz, mint tavaly, amikor még fél évvel az iskolakezdés után sem volt minden tankönyv a diákoknál. Az már a hónap elején kiderült, hogy vannak könyvek, amik nem érkeztek meg a KELLO-hoz időben a kiadóktól. A késő kiadókról a KELLO feketelistát indított, ezt augusztus 6. óta nem frissítették.

Valószínűleg a KELLO-nál sem bízik benne mindenki 100 százalékig, hogy minden tankönyv időben megérkezik a szeptemberi iskolakezdésre. Ez is magyarázhatja, hogy a cég diákoknak szóló álláshirdetéseiben

október végéig keres embereket a könyvek válogatására, csomagolására és raklapozására.

A szeptemberi iskolakezdés előtt munkát vállalóknak óránként 600, a szeptember és október vége között dolgozóknak óránként 640 forintot ígérnek. Persze a KELLO nem kizárólag a tankönyvek kiszállításával foglalkozik, tehát október végig akár más is lehetne a munka, de a konkrét álláshirdetésre jelentkező, és a munkát elvállaló olvasónk szerint az általános iskolákba szánt tankönyvekkel kellett dolgozniuk.

Úgy tűnik, hogy tavaly óta nem sikerült megoldani az ingyen tankönyvre jogosult gyerekek problémáját. Ők ugye elvileg az iskolai könyvtárból kapnak "kölcsön" egyet-egyet a szükséges könyvekből, amit aztán év végén vissza kell adniuk. Ehhez képest a szülők nem is dönthetnek úgy, hogy egyes könyveket mégis szeretnének megrendelni. Tehát ha valaki nem tudja kifizetni az összes tankönyvet, akkor azt sem teheti meg, hogy csak a matek feladatgyűjteményt megvásárolja, hogy az ne kölcsönzött legyen. Vagy mindent az iskolai könyvtárból kell kapnia, vagy semmit sem kaphat onnan, átmenet akkor sincs, ha a család a könyvek egy részét ki tudná fizetni, csak az összeset nem.

A kiszállítások sem mennek zökkenőmentesen.

Egyes iskolákban arról számoltak be, hogy a tankerületnél érthetetlen módon lemondták a beígért közmunkásokat, hogy azokra nincsen szükség, ezért a tanároknak, és az iskolához kivezényelt rendvédelmi diákoknak kellett pakolniuk.

Máshonnan olyan jelzés érkezett, hogy Posta által megbízott alvállalkozó a tervezettnél kevesebb teherautóval érkezett, és ezért húzódott a kiszállítás.

Ha önnek a folyamat bármely szereplőjeként vannak tapasztalatai a tankönyvek kiszállításával kapcsolatban, akkor mesélje el nekünk, hogy halad a munka a megirom@444.hu emailcímen! Forrásaink személyazonosságát mindig bizalmasan kezeljük.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt