Csehországba viszi a régi magyar tankokat a cég, amit az orosz kormány ukrán fegyverszállítással vádolt

2014 augusztus 25., hétfő 6:22
48

Hétfő reggel az Excalibur Defense Kft. megkezdte a Magyar Honvédségtől megvásárolt, a hadrendből kivont 58 darab T-72-es típusú harckocsi elszállítását Csehország területére.

- közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Az Excalibur Defense volt az a cég, amit az orosz külügy a Hídfő.net nevű oroszbarát oldal híre nyomán azzal vádolt, hogy rajta keresztül Magyarország fegyvereket ad el Ukrajnának.

A magyar kormány az orosz külügyminisztérium nyilatkozata után azonnal cáfolta az értesülést.

Az Excalibur Defense cégadatai alapján sokkal valószínűbb a cseh kapcsolat, mint az ukrán, hiszen a kft. mindkét tagjához csehországi cím van megadva az Optenben.

A Honvédelmi Minisztérium megjegyzi azt is, hogy a harckocsikat Csehországban is csak akkor értékesíthetik egy harmadik félnek, ha az adásvétel megfelel az Európai hagyományos fegyveres erőkről szóló Szerződés rendelkezéseinek, így a magyar harckocsik a HM szerint nem kerülhetnek embergós országba, bár ennek ellenőrzése Csehországban már a cseh hatóságok dolga.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt