Ilyen még nem volt: a Szentszék a Vatikánban von felelősségre egy pedofil papot

külföld
2014 augusztus 26., 06:26
comments 111

Jozef Wesolowski lengyel érsek és pápai követ volt a Dominikai Köztársaságban, ahol tavaly megvádolták azzal, hogy fiatal fiúknak fizetett a szexért. A követet még tavaly - mielőtt a dominikai hatóságok vádat emelhettek volna ellene - hazahívták a Vatikánba.

Pár napja a New York Times cikket közölt az érsekről. Azt írták, hogy a Dominikai Köztársaságban felelősségre akarják vonni a korábbi követet, de mivel az visszament Rómába, nem tudnak mit kezdeni vele a hatóságok.

A NYT cikkére válaszolva sajtótájékoztatót tartott a Szentszék. Federico Lombardi vatikáni szóvivő elmondta, hogy tavaly nem azért hívták vissza Rómába a gyanúba keveredett bíborost, hogy eltussolják a pedofil-ügyet, hanem mert a Szentszék maga akarta felelősségre vonni Wesolowskit.

A vatikáni eljárás már meg is kezdődött, az érseket megfosztották címeitől, így diplomáciai mentességétől is, így Lombardi szerint már a Dominikai Köztársaságban is vádat emelhetnek ellene.

Előbb azonban a 66 éves érseknek a Vatikánban kell felelnie a bűneiért. Itt rövid időn belül kezdődik a tárgyalása, de előtte még el kell bírálni a fellebbezését, amit a címeit elvevő határozat ellen nyújtott be. Ha megindul a büntetőeljárás, akár 12 év börtön is várhat az érsekre. Ez az első eset, hogy a Vatikán a saját területén tárgyal meg egy ilyen ügyet. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.