Orbán: Ne csapjuk be magunkat, a szankciós politika sikertelen

POLITIKA
2014 augusztus 30., 14:55
comments 270
  • Orbán Viktor a brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozón arról beszélt, a béke és nyugalom a legfontosabb.
  • Szerinte a szankciók nem oldják meg a konfliktust.
  • Merkel szerint súlyos a helyzet Ukrajnában.
  • A francia köztársasági elnök szerint szigorítani kell a szankciókon.
  • Donald Tusk lehet az Európai Tanács elnöke, Orbán is támogatja.
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Önbecsapás azt állítani, hogy az Európai Unió szankciós politikája Oroszországgal szemben sikeres, hogy ennek folytatása elegendő, és meg fogja oldani a konfliktust

- mondta az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Orbán Viktor Brüsszelben. Szerinte a konfliktust tárgyalásos úton lehet megoldani, a csúcstalálkozó pedig "a jelenlegi politika áttekintésével és korrekciójával fog foglalkozni".

Béke és nyugalom

Magyarország számára a béke és a nyugalom a legfontosabb, valamint az, hogy a szomszédos országokban, így Ukrajnában is béke, nyugalom és kiszámíthatóság legyen a mostani, növekvő veszéllyel és fenyegetéssel szemben, mondta.

Újságírói kérdésre, miszerint elfogadható lenne-e Magyarországnak, hogy Federica Mogherini legyen az Európai Unió új külügyi főképviselője, Herman Van Rompuyt pedig a lengyel Donald Tusk váltsa az Európai Tanács élén, azt mondta:

az ésszerű megoldások híve, és ez ésszerű megoldásnak tűnik.

Az ülés eredetileg tervezett fő témája két uniós kulcspozíció betöltésének az eldöntése lett volna. Angela Merkel német kancellár a tanácskozásra érkezve azt mondta, most sikerül eldönteni a személyi kérdéseket.

Súlyos a helyzet

Ukrajnáról viszont Merkel azt mondta,

ott nagyon súlyos a helyzet.

Francois Hollande francia köztársasági elnök arról beszélt érkezésekor, hogy az Oroszország elleni szankciókat "az eddiginél magasabb szintre" kell emelni. Mark Rutte holland kormányfő szerint az Európai Bizottságnak át kellene tekintenie a szankciók politikai és gazdasági hatását, de ő a maga részéről elégedetlen volt ezek eddigi hatásaival.

Dalia Grybauskaite litván államfő szerint Oroszország "gyakorlatilag hadiállapotba" került azzal az Ukrajnával, amely közeledni kíván Európához.

Alexander Stubb, finn miniszterelnök kizárta a konfliktus katonai megoldásának lehetőségét, és arra hivatkozott, hogy az EU csak "puha" hatalomgyakorlásra képes. Szerinte is át kell tekinteni, mennyire voltak eredményesnek az eddigi szankciók.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.