Így gondozd a ballonodat

internetek
2014 augusztus 31., 13:42
comments 7

A jelenleg futó ismert tech-kísérletek közül az egyik legizgalmasabb mindenképp a Google Projetc Loon-ja. Ebben szabad szemmel nem látható magasságba juttatnak fel ballonokat, hogy azok napenergiával működtetve aztán internetet szórjanak a világ olyan részeire is, ahol még nincs kiépített hálózat. A projekt persze nem leplezetetlenül piacbővítésről is szól, de az internet eljuttatása a világ kevésbé szerencsés régióiba fontos társadalmi feladatvállalás is.

A projekt honlapjára rendszeresen kerülnek fel újabb anyagok, amik bepillantást engednek az egész működésébe. Most legutóbb például egy olyan videó, amiből kiderül, hogyan szedik le a leszedésre ítéltetett, önjáró ballonokat. A projekt vezetője, Nick Kohli magyarázza el, hogy mindegyik ballont GPS-jeladóval szerelték fel, ezért mindig tudják, merre járnak, ha pedig valamilyen okból az egyik ballont le szeretnék szedni, akkor némi tervezés (széljárás ellenőrzése és légiforgalmi egyeztetés) után egyszerűen keresnek egy lakatlan, biztonságos területet, és oda ejtetik le az internetszóró lufit.

photo_camera Egy kiállított Loon-ballon Új-Zélandon (MARTY MELVILLE / AFP)

Utána pedig elindul a helikopteres-autós vadászat, hogy megtalálják a földet ért ballont. Ez amolyan álommunka lehet egy rövidebb ideig. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.