Két norvég művész művészeti akadémiát nyit Észak-Koreában

2014 augusztus 31., vasárnap 18:15
30

Úgy fest tényleg, bármennyire is bizarrul hangzik mindez. Henrik Plach és Morten Traavik még júliusban utazott be a világtól meglehetősen elzárt, brutális diktatúrába, hogy megvalósítsák álmukat, egy nemzetközi művészeti akadémiát Phenjanban.

És a jelek szerint ötletük elnyerte a kormány támogatását is. Az iskola neve DMZ lesz, így hívják azt a demilitarizált zónát is, ami amolyan senkiföldjeként elválasztja Észak- és Dél-Koreát.

A terv mindössze annyi, hogy legyen egy hely, ahol nemzetközi és helyi művészek kiállíthatnak és tanulhatnak. Elsősorban észak-koreai diákokra számítanak, de fogadnak majd vendéghallgatókat is. Placht szerint egy hidat akarnak építeni Phenjan és a világ többi része közé. A projektet a Claus Herceg Alap finanszírozza.

Valószínűleg más művekről is lesz szó, mint a Kim Dzsongun megtekinti magát, amint megtekint valamit jellegű állami hiperrealisztikus festészet darabjai (KNS / KCNA / AFP)

Traavik nem volt ismeretlen a rezsim számára, mert voltak már Észak-Koreával kapcsolatos művei: az egyikben például norvég katonák emberi pixelekként raktak össze észak-koreai képeket.

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, a rezsim csak arra fogja felhasználni a nemzetközi művészeti akadémiát, hogy elfedje az országban zajló brutális elnyomást, a művészek azt mondták, hogy megéri megpróbálni nyitottabbá tenni a társadalmat. Épp azért döntöttek úgy, hogy Észak-Koreába mennek, mert nem hiszen a szankciókba és a művészet bojkottálásában. (Quartz)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt