Hiller István elindítja a gondolkodás iskoláját

POLITIKA
2014 szeptember 01., 11:06
comments 34

Párhuzamos tanévet indít az MSZP: a szeptember 1-jén indult „engedelmesség iskolájával” szemben „a gondolkodás iskoláját” indítja el a jövő héten – jelentette be Hiller István egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője a VIII. kerületi Práter utcában, a Pál utcai fiúk szobránál közölte, „a gondolkodás iskolájában” a pedagógusok azt mutatják be hétről hétre, tanóráról tanórára, több tantárgyból is, „hogy másképp is, szabadon is lehet”.

photo_camera Fotó: Marjai János / MTI

Hiller szerint a mostani iskolarendszer egy politikai akarat megnyilvánulása az oktatásügyben és nem a gyermekek érdekeinek kifejezése. Mint mondta, nem kell és nem is lehet a felmerülő iskolai gondokat egy budapesti belvárosi irodaházból orvosolni, a tankerület vagy a járás alkalmasabb intézményfenntartó egység. A tavalyi tankönyvproblémák, az idei e-naplóval kapcsolatos gondok ugyanannak a rossz rendszernek a törvényszerű működési zavarai.

Tóbiás József, az MSZP elnöke azt mondta: az esélyek kiegyenlítését segítő, a tudás megszerzését ösztönző, a kreativitás fejlesztésén alapuló oktatási rendszerre van szükség Magyarországon. A Fidesz oktatáspolitikai értékdiktatúrája 19. századi, miközben a 21. században vagyunk.

A pártelnök szerint nem azt a kérdést kell feltenni, mit nem tud a gyerek, hanem azt, hogy mit tud, miben tehetséges, miben kell fejleszteni. Nem porosz iskolarendszerre, hanem egy, a szabad gondolkodást segítőre van szükség, amire a skandináv országok iskolái jelentenek példát.

A sajtótájékoztató helyszínéről azt mondta, hogy az éppen a Molnár Ferenc regényében leírt „einstandot” jeleníti meg, amiről ma Magyarországon senkinek sem kell elmagyarázni, hogy mit jelent az oktatás területén.

Az MSZP gazdálkodására vonatkozó kérdésre Tóbiás József azt mondta, az átlátható és nyilvános, a párt hiteleit finanszírozza.

A Népszabadság a hétvégén írt arról, hogy az MSZP eladni tervezi a VI. kerületi Jókai utcai székházát. Erre a kérdésre a pártelnök közölte, az adósság miatt nem kell kiköltözniük, jelen pillanatban azonban az önkormányzati kampányra koncentrálnak. Kifejtette, a 106 egyéni választókerületben szeretnék megerősíteni „a közösségi tereket”, ehhez pedig a működésben változásra van szükség.

A költözést firtató további kérdésekre Tóbiás József annyit mondott, hogy amikor a szervezet átalakítását megvitatják, „akkor majd lesz ilyen döntés”.

Falus Ferenc főpolgármester-jelölt ice bucket challenge-videójáról Tóbiás azt mondta, „nagyon remélem, hogy az aki az ötlet adója volt, az már nem dolgozik Falus Ferenc mellett”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.