11+1 hihetetlen fordulat a rendőrség friss irodalmi műalkotásából

irodalom
2014 szeptember 03., 09:18
comments 55

A rendőrség publikálta a Zsaru Magazin Egy gyilkosság krónikája című novelláját, amit röviden így foglalt össze: „A holttest megtalálását követő 41. órában bilincs került annak a férfinak a kezére, aki bérrablókkal összefogva szerezte meg egy siófoki vállalkozó napi bevételét.”

De véletlenül se tévesszen meg senkit a sablonos cím, és a komor összefoglaló: ez egy irodalmi műalkotás, ami tökéletesen pontosan mutatja be a mai magyar valóságot (ahogy az a police.hu-tól már megszokott). Tényleg csak ajánlani tudjuk a műalkotást, amiből kedvcsinálónak itt van néhány össze nem függő részlet:

1. A kutyasétáltató

(A két trafikot bérlő és egy kocsmát tulajdonló 61 éves siófoki vállalkozó holttestére) „reggel fél hétkor anyósa talált rá Mogyoró utcai családi házának udvarán, amikor kivitte a szemetet. Később kiderült:

a földön fekvő férfira fél órával korábban egy kutyasétáltató is felfigyelt, de részegnek gondolta, nem szólt senkinek.”

2. A mozgó város

„A bűncselekmény híre futótűzként terjedt, a közömbös kutyással ellentétben az egész város megmozdult.”

3. A nadrág

„A nyomozók nem hagyták figyelmen kívül, hogy az áldozaton megtalálásakor nem volt nadrág – azt az elkövető magával vitte.”

Mint kiderült, nem volt szexuális indíték, a zsebében tartotta a pénzt, és az elkövetők nem vacakoltak, nadrágostul vitték.

4. A régi ismerős

Szijártó István rendőralezredes szavai:

„Miközben ellenőriztük az áldozat kocsmájának vendégkörét, tudomásunkra jutott, hogy ott ismét felbukkant a 36 éves balatonföldvári N. Tamás, aki régi ismerősünk.”

photo_camera Fotók: police.hu

5. A taps

N. Tamást augusztus 17-én fogták el.

„A férfit a zsaruk nyüzsgésére a gyanúsított siófoki tartózkodási helyével szomszédos házak ablakaiból kihajoló polgárok tapsa közepette vezették el.”

6. A munka

Meglettek a társai is, például a 29 éves siófoki L. Norbert, akivel már követett el közösen bűncselekményt.

„A hozzájuk hasonlóan húsz perc munkaviszonnyal sem rendelkező 28 éves K. Ferenc kaposvári lakost nem volt nehéz rábeszélniük a »munkára«.”

police

7. A tisztesség

Kiderült, N. miért nem egyedül rabolt:

„Rájött, „tisztességes” betöréssel nem tudja megszerezni a vállalkozó bevételét, társakat kellett találnia megtámadásához.”

8. Az indulás

„Felszerelkeztek két, egyenként méteres ónozott vízvezetékcsővel, és elindultak L. Norbert kék SEAT-jával.”

vascső

9. A nyomok eltüntetése

Miután K. Ferenc megütötte, N. Tamás pedig lerántotta a földre került férfiról a pénzzel tömött nadrágját:

„A csöveket eldobták, a ruháikat és a mobiltelefonjaikat elégették, a szerzett pénzt háromfelé osztották, és hazamentek.”

10. A nyomozás

„Az egyik nyomozó egy mandulafáról vette észre azokat az elkövetők menekülési útvonalán, egy foghíjas telken nőtt méteres gaz tetején fennakadva. Azonnal telefonált, jelentését úgy kezdte: »A fáról jelentem...«.”

11. A létra

A csöveket úgy szerezték meg, hogy:

„Egy magas járműre helyezett létrán csúszott be értük egy technikus, hogy ne sérüljenek a rajtuk lévő nyomok.”

+1. Tóth úr

tóth lászló

„Tóth László, a siófoki Kálmán étterem bérlője egész egyszerűen nem engedte, hogy a bűncselekmény felderítésére a megyeszékhelyről a városba érkező zsaruk kifizessék étkezésüket. (...) Aki csak menet közben tudott enni, annak becsomagoltatta a főtt ételt, azoknak a helyszínelőknek pedig, akik nem hagyhatták el a helyszínt, kiszállíttatta.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.