90 millió mérgező gyógyszerkapszula került forgalomba Kínában

bűnügy
2014 szeptember 03., 06:03

A hamis, mérgező gyógyszereket egy kelet-kínai csoport értékesítette, 11 tagját már őrizetbe vette a rendőrség. Az üres kapszulákat gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények gyártóinak értékesítették. A mérgező nehézfémet, krómot tartalmazó anyag felhasználásával készült kapszulákból 440 ezer darabot foglaltak le Ninghaj megyében, egy illegálisan működtetett kis üzemben. Elkoboztak egy mázsa félkész terméket és több mint 700 kiló, ipari zselatinból előállított alapanyagot is. A nyomozás megállapította, hogy Ninghajban február és július között kb. 90 millió ilyen, hamis gyógyszerkapszulát gyártottak, és ezeket mind eladták a piacon. A hatóságok egyelőre keresik az eladott zselatinkapszulák végállomásait, illetve körözik a négy viszonteladót.

Kiderült, hogy a mini üzem tulajdonosának egy 2012-es kapszulabotrány adta az ötletet, az abban érintett emberek közül alkalmazott tízet. Két éve a hamis kapszulák gyártása miatt 45 ember bukott le, akik közül végül 9 ellen indult eljárás. Akkor a rendőrök 77 millió kapszulát koboztak el. Az alapanyagot feldolgozott bőrhulladékból nyerték, és ezt értékesítették a kapszulagyáraknak, amik az érvényes szabványok szerint termékeik előállításához csak étkezési zselatint használhatnának. Az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet annak idején felfüggesztette azoknak a gyógyszereknek az értékesítését, amiket valószínűleg mérgező kapszulában forgalmaznak, és felhívta a figyelmet veszélyességükre. (South China Morning Post, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.