90 millió mérgező gyógyszerkapszula került forgalomba Kínában

A hamis, mérgező gyógyszereket egy kelet-kínai csoport értékesítette, 11 tagját már őrizetbe vette a rendőrség. Az üres kapszulákat gyógyszerek vagy gyógyhatású készítmények gyártóinak értékesítették. A mérgező nehézfémet, krómot tartalmazó anyag felhasználásával készült kapszulákból 440 ezer darabot foglaltak le Ninghaj megyében, egy illegálisan működtetett kis üzemben. Elkoboztak egy mázsa félkész terméket és több mint 700 kiló, ipari zselatinból előállított alapanyagot is. A nyomozás megállapította, hogy Ninghajban február és július között kb. 90 millió ilyen, hamis gyógyszerkapszulát gyártottak, és ezeket mind eladták a piacon. A hatóságok egyelőre keresik az eladott zselatinkapszulák végállomásait, illetve körözik a négy viszonteladót.

Kiderült, hogy a mini üzem tulajdonosának egy 2012-es kapszulabotrány adta az ötletet, az abban érintett emberek közül alkalmazott tízet. Két éve a hamis kapszulák gyártása miatt 45 ember bukott le, akik közül végül 9 ellen indult eljárás. Akkor a rendőrök 77 millió kapszulát koboztak el. Az alapanyagot feldolgozott bőrhulladékból nyerték, és ezt értékesítették a kapszulagyáraknak, amik az érvényes szabványok szerint termékeik előállításához csak étkezési zselatint használhatnának. Az állami élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet annak idején felfüggesztette azoknak a gyógyszereknek az értékesítését, amiket valószínűleg mérgező kapszulában forgalmaznak, és felhívta a figyelmet veszélyességükre. (South China Morning Post, MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.