Megalázott nők, ingyencirkusz

Média
2014 szeptember 04., 15:55

Sokat hezitáltunk, hogy van-e még értelme megírni, ami a napnál is világosabb. Aztán megnéztük a meghekkelt híres nők kapcsán megjelent cikkeket, és felkerestük Nyilvánvaló Kapitányt, hogy segítsen nekünk elmagyarázni: nem az Apple adatbiztonsági bakija, vagy a felhasználók naivitása az igazán gáz ebben az ügyben, hanem az érintett nők megszégyenítése.

A biztonsági rés miatt világszerte tapasztalható öröm ellenére nekünk csak a véleményünk merev az ügyben.

A híres nő teste sem közvagyon

Az FBI nyomoz az elkövetők után, akik több mint száz híres nő telefonos fotóit tették közzé, sokak nagy örömére. Ami történt - már ebből is látszik -, az bűncselekmény. Az a tény, hogy láttuk már ezeket a nőket filmvásznon, vagy a tévé képernyőjén pucéron, nem jogosít fel arra, hogy ezután az érintettek már bármilyen intim helyzetben megkukkolhatóak legyenek. Akkor sem, ha ehhez hasonló szelfiket posztolnak magukról. A jogaik megsértése, beleértve a róluk készült fotókat is (amúgy hahó, adatvédelem), nincs "kifizetve" a gázsijukkal. Ez nem lehet a sztárság része.

A nők teste még mindig a megszégyenítésük eszköze

Pár napja foglalkoztunk ezzel a témával az anyák kapcsán, de ez a történet is jól mutatja: az, hogy a nőknek teste van (döbbenet!), bármikor felhasználható fegyver, amit fel is használnak ellenük.

Férfiakról valamiért nem tűnt érdekesnek hasonló képeket nyilvánosságra hozni. Rihanna, és bárki, aki fedetlen mellbimbót mert posztolni (gondoltátok volna, hogy van neki?), találkozott azzal a prűd szabállyal, ahogy a közösségi oldalak ezt a kérdést kezelik. Sokáig szoptató anyákat is letiltottak emiatt, miközben a Facebook is tele van ingyenpornóval, meg prostituáltak "szakmai" oldalaival.

A meztelen férfi senkit sem érdekel, hacsak nem farkát lengeti a kamerába, vagy a heréit vasaltatja. És még akkor sem tartják prostituáltnak. Egy nő lekurvázásához elég egy rövid szoknya, vagy egy ellopott fehérneműs fotó. Hogy egy kicsit közelebbi, példát is mondjunk: egy nőt le lehet fényképezni a ruháját felhúzva álmában, majd megzsarolni az így készült képekkel, és az sem főbenjáró bűn, hogy egy könnyed, viccesnek szánt reggeli rádióműsorban egy megvert és megerőszakolt lány kapcsán indul be a poéngyár.

Vajon miért?

Hát ne készüljenek ilyen képek, akkor majd nem nézhetjük meg!

Nem. Tévedés, ez rossz irány. Ezt hívják úgy: áldozathibáztatás. Nagyjából olyan, mint a "minek ment oda", meg "miért volt rajta (rövid) szoknya". Nem ezek a nők tehetnek a megszégyenítésükről. A képernyő előtt lihegők bűncselekmény révén közzétett képeken élvezkednek. Azok az emberek, akik feltörték az Apple felhő-szolgáltatását, kis túlzással (és Lena Dunham szavaival) akár zaklatóknak is tekinthetők. Ja, azok is, akik megnézték ezeket a képeket. Bizony. Akik meg ahhoz adnak segítséget, hogy hogyan keress rá ezekre a képekere a neten - igen, ez a tegnapi Morning Showban is megtörtént - azok meg a hallgatóikat, olvasóikat is jogsértésre biztatják.

Ingyensör!

A képek szabad prédák, akik gyorsan mentettek örvendeznek, és készítik a papírzsepiket. Vajon akkor is így viselkednének, ha valaki azt találná ki, hogy holnap a Blahán feltör egy sörszállító kamiont és tárva-nyitva az utcán hagyja? Rohannának oda, hogy "ingyenpiaaaa!!!"? Ugye nem? Hiába szabad a hozzáférés, azt azért vélhetően érezné a többség, hogy az áru még így sem tulajdonítható el, és nem szolgálná ki magát.

A fotólopási ügyön elég sok olyan híresség is kiakadt, akik nem azon aggódtak, hogy akkor az iCloud most mennyire megbízható.

Az ENSZ nőszervezetésen újdonsült nagykövete, a Harry Potter-filmekkel befutott Emma Watson arra hívta fel a figyelmet, hogy talán még magánál a fiókok feltörésénél is súlyosabb gondot jeleznek a teljességgel részvétlen kommentek az ügyet taglaló cikkek és posztok alatt.

Igazat kell adjunk neki, ezeknek a nőknek a megszégyenítése és a magánéletük kiteregetése alig váltott ki együttérzést az emberekből, még a technikai problémák és az Apple gyalázása is jobban lefoglalták őket. Mintha legalábbis a nők teste közvagyon, szabad préda lenne, feltörni fiókokat meg vicces diákcsíny. Vállrándítással elintézni az egészet, hogy ja, hát így jártak, hülyék voltak, szerintünk ez baromira nincs rendben.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.