Négy évet kapott a miskolci nő, mert nem szólt, hogy tűz van

bűnügy
2014 szeptember 04., 10:57
comments 24

A miskolci, Középszer utcai ház hatodik emeleti lakásában 2009. augusztus 15-én este keletkezett tűz. A lakásban lévő nő a tűzoltókat sem hívta, lakótársainak sem szólt, hanem elmenekült a házból. Ha lehet ezt még fokozni, nyitva hagyta az ajtót is, a tűz pedig levegőt kapva terjedt tovább. Az egy emelettel feljebb lévő lakásban élő 43 éves nő, 16 éves lánya és 13 éves fia elhunyt a tűzvészben, 12-en füstmérgezést kaptak.

A Miskolci Járásbíróság halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétségében és háromrendbeli segítségnyújtás elmúlasztásában találta bűnösnek az asszonyt - írja a Hír24.

Vádlott volt még a ház hőszigetelését kivitelező alvállalkozó, az építésvezető és a művezető is. A vád szerint nem megfelelően ragasztották fel a polisztirollapokat, ez is hozzájárult a tűz gyors terjedéséhez. Őket felmentették, mert a bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a tűz terjedését a panelház műanyag szigetelése okozta.

Az áldozatok hozzátartozói szerint hibáztak a tűzoltók is, mert ugyan időben kiértek, és el is kezték az oltást és a lakók kimentését, de a hetedik emelten lévő háromfős családért nem mentek fel. A helyszíni parancsnok kommunikációs hiba miatt nem értesült állítólag arról, hogy még három ember ott van a lakásban. Szakértői vélemény szerint olyan mértékű szakmai hiba nem történt, ami bűncselekmény lenne, viszont 14 embert mégiscsak kimenekítettek. A hozzátartózók emiatt pótmagánvádas eljárást is kezdeményeztek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.