A világon minden tizedik lányt még húsz éves kora előtt zaklatnak vagy meg is erőszakolnak

Lesújtó jelentést tett közzé az UNICEF. 190 országból származó adatokkal dolgozhattak, és az jött ki, hogy tíz fiatal lányból egy ellen történik szexuális támadás és/vagy erőszak még húsz éves koruk előtt.

Szintén ebből a felmérésből derült ki, hogy a világon tízből hat gyermek 2 és 14 éves kora között szenved el fizikai bántalmazást szüleitől vagy nevelőitől, és a 15 és 19 éves lányok közül mintegy hetvenmillióan, azaz kb. az ennyi idős lányok negyede szenved el valamiféle fizikai erőszakot.

Az UNICEF igazgatója, Anthony Lake arról beszélt, hogy a gyermekek elleni erőszak korosztályon, földrajzi határokon, valláson, etnikumon és jövedelmen átívelő probléma, mindenhol megjelenik.

(ROBERTO SCHMIDT / AFP)

A jelentés szerint a fiúk is hasonló típusú erőszakkal kell szembenézzenek, de nem hasonló mértékben. Igaz az is, hogy a fiúkkal szemben elkövetett erőszak mértékéről szóló adatbázisok nem mindenhonnan férhetőek hozzá.

A kutatás konklúziója szerint komoly gond van a társadalmi hozzáállással is, a világon tízből három szülő például vállalja is azt a hitét, hogy a fizikai büntetés szükséges egy gyermek megfelelő felneveléséhez. Még ijesztőbb, hogy a 15 és 19 éves lányok közel fele gondolja azt, hogy egy férj néha jogosan veri meg a feleségét. A teljes jelentést angolul itt lehet elolvasni. (TIME)