Az oroszok megtámadják az Északi-sarkot is

hadsereg
2014 szeptember 06., 18:09
comments 101

Oroszország újra megnyitja korábban megszüntetett katonai bázisát az Északi-sarkvidéken: szombaton hat hajó indult el Szeveromorszk kikötőjéből, fedélzetén személyzettel és felszerelésekkel az északi-sarkvidéki Új-szibériai-szigeteken lévő, még 1993-ban bezárt támaszpont felé.

Vlagyimir Putyin államfő tavaly szeptemberben rendelte el a támaszpont újbóli megnyitását. A lépés abba az intézkedéssorozatba illeszkedik, mellyel Oroszország fokozni próbálja katonai jelentétét az ásványkincsekben gazdag északi-sarkvidéki térségben. Tavaly szeptemberben az atommeghajtású Pjotr Velikij (Nagy Péter) rakétacirkáló és kísérőhajói már ellátogattak az Új-szibériai-szigetekre, felszereléseket vittek a támaszpont, illetve a hozzá tartozó repülőtér újraépítéséhez. A mostani hajókülönítményen lévő személyzet és berendezések pedig lehetővé teszik, hogy a bázis még az év vége előtt újra megkezdhesse működését.

Az Északi-sarkvidék, az Arktisz ásványkincseire, főképpen energiahordozóira öt ország - Dánia, Kanada, Norvégia, Oroszország és az Egyesült Államok is igényt tart.

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap Putyin tavaly szeptemberi bejelentése idején azt írta: Oroszország a hadiflotta hajóinak az Új-szibériai-szigetekre küldésével és a katonai bázis újbóli megnyitásával azt demonstrálja, hogy jogot formál az Arktiszra és annak ásványkincseire. A szerző szerint ilyen messzire, az északi szélesség 73 fokán túlra még nem jutottak el orosz hadihajók. A szovjet időkben az ilyen küldetéseket nem hozták nyilvánosságra.

Putyin egyébként azzal indokolta a támaszpont megnyitását, hogy "az nagyon fontos pont az Északi-(Jeges-)tengeren, s ezzel megkezdődik az északi-tengeri útvonal birtokba vételének új szakasza". Hozzátette, hogy az intézkedések elősegítik az orosz Északi-sarkvidék hatékony ellenőrzését. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.