Stephen Hawking: Az isteni részecske elpusztíthatja az univerzumot

2014 szeptember 7., vasárnap 14:41
155

Stephen Hawking brit professzor, a világ leghíresebb elméleti fizikusa egy új írásában arról spekulál, hogy talán mégsem kéne olyan nagyon kutatni a 2012-ben megtalált isteni részecskét, a Higgs-bozont, mert az elpusztíthatja a világot.

Hawking szerint extrém teszteléskor, nagyon magas energiaszinten az isteni részecske (ami az anyagnak formát és méretet ad) olyan katasztrofális vákuumot hozhat létre, hogy egy pillanat alatt összeomolhat a tér és az idő, és mi észre se vennénk, hogy megszűnt a világ. A fizikus szerint a Higgs-bozon azért félelmetes, mert instabillá válhat 100 milliárd GeV fölött, és a vákuumbuborék, ami létrejöhetne, fénysebességgel tágulhatna.

föld robbanás világvége

Tudósok szerint viszont ez nem igazán valószínű, hiszen nincs is akkora részecskegyorsító, ami ekkora energiát tudna előállítani. Ehhez akkora gép kéne, ami nagyobb mint a Föld, tehát a közeljövőben nem kell tartani egy ilyesféle világvégétől. A genfi Nagy Hadronütköztető a veszélyes energiamennyiség töredékét képes csak előállítani. (Ahogy a kínai részecskegyorsító sem lesz ilyen értelemben veszélyes.)

A Higg-részecskét egy brit tudós, Peter Higgs már a hatvanas években megsejtette, de csak két éve találták meg. (Sunday Times)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt