A Mazsihisz vezetése Schwezoff Dávid visszahívását akarja

2014 szeptember 8., hétfő 10:59
35

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Elnökök Tanácsa a honlapján felkérte a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségét, hogy hívja vissza a tisztségéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót, és felszólította az ügyvezetőt, hogy mondjon le.

A Mazsihisz Elnökök Tanácsának tagja a BZSH elnöke, a Magyarországi Autonóm Orthodox Hitközség elnöke és az összes vidéki taghitközség vezetője. A testület szeptember 7-ei ülésén 15 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett megszavazta azt az állásfoglalást, ami szerint

„erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz”.

Az elnökök tanácsa ezért Schwezoff Dávid visszahívását kérte a BZSH-tól,

„hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni”.

A testület tagjai tisztában voltak azzal, hogy a kérdésben nem hozhatnak jogi relevanciával bíró határozatot (mivel a BZSH független jogi személyiséggel rendelkező szervezet), de a Mazsihisz taghitközségi elnökei ennek ellenére közölték a véleményüket. Az állásfoglalásról az MTI szerette volna megkérdezni Tordai Pétert, a BZSH elnökét és Schwezoff Dávidot, de egyelőre egyiküket sem tudta elérni telefonon.

Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le.

Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható. A Népszabadság július 10-ei számában írt arról, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Tordai Pétert, hívja össze az elöljáróságot és függesszék fel az ügyvezető igazgatót.

Tordai Péter július 17-én azt mondta, Schwezoff Dávidot múltja nem zárja ki hivatalából, és a BZSH július 16-ai közgyűlésén nem is szavaztak visszahívásáról.

Schwezoff két hete esett át a vízkeresztségen, és fogadta el az Ice Bucket Challenge-et:

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt