Egy eddig ismeretlen Mozart-kéziratot találtak az OSZK gyűjteményében

zene
2014 szeptember 08., 08:11

Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményében Wolfgang Amadeus Mozart egyik legnépszerűbb szonátájának eredeti kézirattöredékére bukkant dr. Mikusi Balázs, az OSZK Zeneműtárának vezetője – írja az OSZK.

Minden idők egyik legnagyobb zeneszerzőjének egyik legismertebb alkotásának, a záró török indulóról híres A-dúr szonátának (K. 331) eredeti kézirata azért is fontos, mert eddig csak annak legutolsó lapja volt ismert (ez most Salzburgban található), a nyomtatott kiadások viszont gyakran pontatlanok. Az OSZK szerint az új forrás ismeretében a szonáta eddigi kiadásait több ponton is módosítani kell, a hibás hangoktól a téves ritmusokig.

Szeptember 26-án, a Kutatók éjszakáján fogják bemutatni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.