Most volt elég a bohóckodásból

publicisztika
2014 szeptember 08., 18:37
comments 196

falus2

“Az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje nem a tüntetésre ment, hanem éppen fagyizni volt az unokáival. Nem értette, minek van ennyi rendőr.”

Nem, ezt nem a Falus-paródia Facebook-oldal írja, nem Tarlós István viccelődik, de még csak nem is mi. Szó szerint ez derül ki a hvg.hu helyszíni közvetítéséből a civilek rendőrségi megfélemlítése ellen rendezett tüntetésről.

A budapesti ellenzék ebben a pillanatban legmeghatározóbb arcának, egy világváros vezetéséért harcba szálló politikusnak ennyi hozzáfűznivalója van ahhoz, hogy a kormány már úgy csap le civil szervezetekre készenléti rendőrökkel, mintha egy drogkartellt számolnának fel.

Én jókat nevettem eddig a magyar baloldal Leslie Nielsenjének csetlés-botlásán, és a magyar vizuális trashkultúra rajongójaként is hálás vagyok, hogy megszületett a vödrös videó. De ezzel most legyen vége.

Nem, egyébként szó sincs arról, hogy a politikusoknak rá kellene telepedniük ezekre az eseményekre, és civil tüntetők hátán kellene felkapaszkodniuk. De fogalmatlanul fagyizni egy ilyen akció helyszínén, és nem érteni, miért van ott ennyi rendőr, miközben egész nap ezzel volt tele minden újság, azért egészen más dolog.

Természetesen lehet ma olyan életet élni Magyarországon, amiben nem foglalkozunk a közügyekkel, és fagyival a kezünkben mosolyogva mutogatjuk unokánknak, hogy nahát, nézd, a rendőr bácsi ott viszi a civil nénit. Sőt, az állam kifejezetten azt szeretné, ha minél többen élnének ilyen életet. De aki ezt választja, lehetőleg ne ellenzéki politikusnak menjen.

Sokszor előfordul, hogy ezeket a figurákat, és ezeket a jeleneteket már annyira megszokjuk, hogy észre sem vesszük igazán, milyen súlyosak. Ilyenkor segít egy külső nézőpont - részben ezért osztják meg rengetegen aggodalommal vegyes szégyenkezéssel a nyugati sajtó cikkeit a magyar kormányról, arra gondolva, hogyan láthat minket a világ.

De vajon akkor mit gondolt volna a művelt nyugat, ha eléjük kerül a vödrös videó? És mit gondolnának, ha megjelenne a cikk a New York Timesban arról, hogy “a budapesti ellenzék vezetője fagyizás közben csak véletlenül keveredett a megtámadott civilek melletti tüntetésre”?

Az elmúlt hetekben a közönség jelentős része Falus Ferenc produkcióját figyelve az egyre kellemetlenebb érzés mellett inkább csak valami sajnálatot érzett, amiért ez az ember láthatóan teljesen fogalmatlanul csetlett-botlott a szerepben, amire nyilvánvalóan a legkevésbé sem alkalmas.

És igaz persze, hogy mindez nemcsak Falus Ferenc hibája, hanem azé a végső stádiumában vergődő, sehova sem tartó közegé, amelyik őt ebbe a helyzetbe juttatta. És igaz az is, hogy a Fidesz kicsinyes játéka a választási szabályokkal is hozzájárult ahhoz, hogy így alakult a helyzet.

Ezekről a pillanatokról viszont nem a Fidesz tehet. És az is egyértelmű, hogy a magyar baloldal már sem morálisan, sem intellektuálisan nincs abban a helyzetben, hogy véget vessen ennek a nyomorult vergődésnek.

Falus Ferenc viszont mégiscsak egy felnőtt ember, önálló akarattal. És ha van benne tisztesség, és nem akar még több szégyent hozni Budapestre, egyetlen dolgot tehet. Azt mondani, hogy

elnézést, hibáztam, rosszul mértem fel a képességeimet, én erre nem vagyok alkalmas, és ezennel visszalépek a kampánytól.

UPDATE: Az Együtt szerint Falus csak viccelt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.