Öregedést lassító gént találtak legyekben

Amerikai biológusok öregedést lassító gént azonosítottak, ami, ha aktiválták, 30 százalékkal meghosszabbította a gyümölcslegyek életét.

A kutatás eredményei fontosak a betegségek kialakulásában és az öregedés késleltetésében – írták a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói a Cell Reports sejtbiológiai szaklapban.

„Kimutattuk, hogy ha a bélben vagy az idegrendszerben aktiváljuk az AMPK gént, az öregedési folyamat az adott szervben lelassul. A felfedezés azért fontos, mert az emberi élettartam megnövekedése miatt vélhetően szükséges, hogy az egyes szerveket megvédjük az idő romboló hatásától”

– mondta David Walker, az UCLA biológusa.

Az AMPK gén akkor lép működésbe, ha a sejtek energiaszintje alacsony. A gént az ember hordozza, de nem gyakori, hogy nagy aktivitást mutat. A gyümölcslégy jó kísérleti modell, mert a teljes génkészletét leírták már, és egyenként tudják a géneket ki- vagy bekapcsolni.

Az AMPK gén olyan folyamatot hoz működésbe, ami „kitakarítja a régi, károsodott sejtalkatrészeket”. Ez az autofágiának nevezett művelet megóvhatja a sejteket a további károktól. A kutatás kimutatta, hogy az AMPK beindítása felgyorsította a „sejtszemét” kitakarítását. Sok idegrendszeri eredetű betegség összefügg azzal, hogy az agyban fehérje halmozódik fel.

„Úgy véljük, az egyes öregedéssel összefüggő betegségek egyenként való tanulmányozása helyett lehetséges az öregedés folyamatát lelassítani, és ezzel a kórok fellépését késleltetni”

(Wired via MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.