Szidtad az anyámat? Hazudok?

politika
2014 szeptember 09., 08:39
comments 336

Kivonultak a rendőrök, vitték a gépet, beültették a kocsijukba az embert, jól szétszedtek mindent. Ez már az igazi brutalitás, ez már nem a határok feszegetése. Hanem a határ átlépése. Az erőszakszervezetek nyíltan a politizálás eszközévé váltak az Ökotárs és a norvég civil alap ügyében.

Az Ökotárs elleni rendőri fellépés üzenet mindenkinek, jól látszik, hogy itt nem a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja a lényeg. Hanem az erő megmutatása. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a hatalom számára létezhetnek tabuk, mindenkinek, aki tenne valamit a kormány áldása nélkül.

Az LMP uszályába sodródott Norvég Királyság a magyar demokráciát veszélyezteti – amikor ezzel az üzenettel elindult a magyar kormány hecckampánya, az egész leginkább paródiának tűnt, az 50-es évek politikai propagandájának 2014-es kifigurázásának.

Aztán teljesen komolyan végigcsinálták. Pedig:

  • A megtámadott civilek gyengék, politikai – gazdasági befolyásuk szinte észrevehetetlen, tömegek nem állnak mögöttük.
  • A támadással Magyarország elesett 37 milliárd forint támogatástól, amit a norvégok befagyasztottak. Ezt a pénzt gazdaságfejlesztési célokra adták volna, és a magyar kormány komolyan befolyásolhatta, hogy kik legyenek a kedvezményezettek.
  • Az ügy nagyon sokat ártott Magyarország nyugati megítélésének. A szankciókat követelő cikkek a legnagyobb amerikai lapokban akkor is ártanak, ha közvetlen hatásuk csekély: azt a hangulatot keltik, hogy ez egy sötét hely. Közvetetten befektetőket tántoríthat el, és rontja a magyar kormány nemzetközi érdekérvényesítő képességét a NATO-ban és az EU-ban.
  • A kormány szokatlanul agresszív stílusa sokat rontott a helyzeten, a konkrét ügyben teljesen feleslegesen. Egy norvég miniszter sértegetése kizárt, hogy bármit segítsen az ügy megoldásán. Látványos, hogy kifejezetten erőlteti a magyar kormány a bunkó stílust ebben az ügyben.

Az eljárás ezért demonstratívnak tűnik. Arról szól, hogy

ne gondolja senki, hogy ne mernének a torkára lépni.

Ez egyrészt általában a kormány üzenete, másrészt azon belül Lázár János erőfitogtatása is. Hiszen ő, illetve a személyesen hozzá kötődő helyettes államtitkárok vitték eddig a keménykedés politikai részét.

A norvégok támogatta szervezetek elleni hajtóvadászat közvetlenül a parlamenti választás után kezdődött, rögtön az első héten. Mint amikor az új cellában a magát legkeményebbnek képzelő rab rögtön csicskáztatni kezd, hogy mutassa, ki lesz itt a főnök. Mint amikor a bandaháborúban az új capo azzal kezdi, hogy nagyon megver valakit, szarjon be mindenki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.