Szidtad az anyámat? Hazudok?

politika
2014 szeptember 9., 8:39
comments 336

Kivonultak a rendőrök, vitték a gépet, beültették a kocsijukba az embert, jól szétszedtek mindent. Ez már az igazi brutalitás, ez már nem a határok feszegetése. Hanem a határ átlépése. Az erőszakszervezetek nyíltan a politizálás eszközévé váltak az Ökotárs és a norvég civil alap ügyében.

Az Ökotárs elleni rendőri fellépés üzenet mindenkinek, jól látszik, hogy itt nem a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének gyanúja a lényeg. Hanem az erő megmutatása. Mindenkinek, aki azt hiszi, hogy a hatalom számára létezhetnek tabuk, mindenkinek, aki tenne valamit a kormány áldása nélkül.

Az LMP uszályába sodródott Norvég Királyság a magyar demokráciát veszélyezteti – amikor ezzel az üzenettel elindult a magyar kormány hecckampánya, az egész leginkább paródiának tűnt, az 50-es évek politikai propagandájának 2014-es kifigurázásának.

Aztán teljesen komolyan végigcsinálták. Pedig:

  • A megtámadott civilek gyengék, politikai – gazdasági befolyásuk szinte észrevehetetlen, tömegek nem állnak mögöttük.
  • A támadással Magyarország elesett 37 milliárd forint támogatástól, amit a norvégok befagyasztottak. Ezt a pénzt gazdaságfejlesztési célokra adták volna, és a magyar kormány komolyan befolyásolhatta, hogy kik legyenek a kedvezményezettek.
  • Az ügy nagyon sokat ártott Magyarország nyugati megítélésének. A szankciókat követelő cikkek a legnagyobb amerikai lapokban akkor is ártanak, ha közvetlen hatásuk csekély: azt a hangulatot keltik, hogy ez egy sötét hely. Közvetetten befektetőket tántoríthat el, és rontja a magyar kormány nemzetközi érdekérvényesítő képességét a NATO-ban és az EU-ban.
  • A kormány szokatlanul agresszív stílusa sokat rontott a helyzeten, a konkrét ügyben teljesen feleslegesen. Egy norvég miniszter sértegetése kizárt, hogy bármit segítsen az ügy megoldásán. Látványos, hogy kifejezetten erőlteti a magyar kormány a bunkó stílust ebben az ügyben.

Az eljárás ezért demonstratívnak tűnik. Arról szól, hogy

ne gondolja senki, hogy ne mernének a torkára lépni.

Ez egyrészt általában a kormány üzenete, másrészt azon belül Lázár János erőfitogtatása is. Hiszen ő, illetve a személyesen hozzá kötődő helyettes államtitkárok vitték eddig a keménykedés politikai részét.

A norvégok támogatta szervezetek elleni hajtóvadászat közvetlenül a parlamenti választás után kezdődött, rögtön az első héten. Mint amikor az új cellában a magát legkeményebbnek képzelő rab rögtön csicskáztatni kezd, hogy mutassa, ki lesz itt a főnök. Mint amikor a bandaháborúban az új capo azzal kezdi, hogy nagyon megver valakit, szarjon be mindenki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt