A Magyar Helsinki Bizottság otthagyja a kormány által működtetett Emberi Jogi Kerekasztalt

A jogvédő civil szervezet ezt honlapján jelentette be. Mint írják, a szakítás oka a civil szervezetek elleni kormányzati offenzíva. Döntésükről szóló levelüket elküldték a kerekasztal működtetéséért felelős államtitkárnak, Répássy Róbertnek is, ezt itt lehet elolvasni.

Teljes közleményük így szól:

"A civil szféra elleni szisztematikus kormányzati megfélemlítő lépések és különösen a hétfői demonstratív karhatalmi akcióval szembeni tiltakozásképpen a Magyar Helsinki Bizottság ma azt a döntés hozta, hogy megszünteti részvételét a kormányzat által az ENSZ javaslatára létrehozott Emberi Jogi Kerekasztalon.

A Kerekasztal célja eredetileg a civilek partnerként való bevonása volt az állami döntéshozatalba. Ez korábban is döcögősen ment, de valódi párbeszédre ott nem mutatkozik esély, ahol a kormány feje külföldi érdekeket kiszolgáló, „fizetett politikai aktivistáknak” tekinti az emberi jogokért és alapvető jogállami elvekért szót emelő civileket, és ahol – egy állandóan változó gyanúsítások alapján folyó büntetőeljárásban – olyan módon és létszámban száll ki a rendőrség – a nyomozó hatóságokkal együttműködő – civilszervezetekhez, amelynek más célja, mint az érintettek megfélemlítése, nemigen lehet.

Nem leszünk fügefalével a látszatdemokrácia intézményén."