Szerencsére rossz az idő – ha jó lenne, talán megölnéd magad

meghökkentő tudomány
2014 szeptember 11., 14:47
comments 7

Öngyilkossághoz vezethetnek a szép idő első napjai a depressziósoknál, de az utána következő, hosszan tartó napos idő véd a tragédia ellen

– ez derült ki egy majdnem 70 ezer öngyilkos adatait elemző osztrák tanulmányból.

A napsütés belső nyugtalanságot idézhet elő, és növelheti az aktivitást, ezért lehet az öngyilkosság motorja – írták a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói a Journal of the American Medical Association című orvosi szaklapba.

A hosszú ideig tartó, napsütéses idő gyógyítóan hat a depresszióra hajlamos emberekre, de nem az első naptól.

öngyilkosság

„Egy napsütéses időszak 14. és 60. napja között egyértelműen pozitívan hat a napfény, kevesebb az öngyilkosság”

– magyarázta Matthäus Willeit, aki kollégájával, Nestor Kapustával együtt a kutatást vezette.

A kutatók az 1970 januárja és 2010 májusa közötti időszak osztrák öngyilkossági adatait elemezték. Egy borultabb időszak után minél gyorsabban kisütött a nap, annál nagyobb veszélyben voltak a sérülékeny emberek. A depressziós hajlamúaknál a napfény belső nyugtalanságot, impulzívabb viselkedést idézhet elő, és ahhoz vezethet, hogy az öngyilkos gondolatok valóban öngyilkosságba torkolljanak – foglalta össze Willeit.

Ausztriában és sok más országban tavasszal követik el a legtöbb öngyilkosságot. A majdnem 70 ezer öngyilkosság adatait a kutatók összevetették Ausztria 86 meteorológiai állomásának méréseivel, majd matematikai módszerekkel kiszűrték az egyéb szezonális változások (köztük a munkanélküliség) hatásait, hogy megvizsgálhassák, hogyan befolyásolja a napsütés az öngyilkosságok gyakoriságát. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.