A CÖF drukkol az Ökotársnak, hogy tisztára moshassa a nevét

Budapest
2014 szeptember 12., 10:59
comments 94

Tarlós István és Csizmadia László, a Civil Összefogás Fóruma elnöke ma a Gellért szállodában stratégiai szerződést kötött. A Békemenetet is szervező Csizmadia azt mondta, a főpolgármesterrel együtt dolgozták ki a szerződést.

tarlós cöf 2

Miután a főpolgármester az ingyenbüfében elmajszolt néhány süteményt, és elkezdődött a sajtótájékoztató, a CÖF elnöke (ahogy mindenki az eseményen) felsorolta Tarlós városvezetőként elért sikereit. Mint mondta, Tarlós kompromisszumkész, de nem megalkuvó, és a város érdekében sokszor szembement a kormánnyal is. A CÖF többek között azért támogatja, mert mindent megtesz a szegényekért, ráadásul a politikai ellenfelei (Falus Ferencékcsak a futottak meg kategóriába tartoznak.

Fricz Tamás ehhez még annyit tett hozzá, hogy Demszky idején a liberálisok csak a saját brancsukat tolták, és így élvezték a korrupciót. Az intézményre fektették a hangsúlyt, holott az ember a fontos. És Tarlós István a megfelelő ember.

Ifj. Lomniczi Zoltán Petőfi Sándort idézve beszélt arról, hogy Tarlósnak kicsit úgy kellett Budapestet rendbe tennie, ahogy Chicagót kellett megszabadítani a bűnözéstől. És Tarlós mindent megtett a kommunista maradványok ellen, elég, ha csak az utcák átnevezésére gondolunk. A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás után Rudy Giuliani polgármester megmutatta, hogy nagy bajban is helyt lehet állni. Tarlósnak persze ne kelljen ilyen katasztrófával szembenéznie, talán még az árvíz sem volt ehhez hasonló – mondta Lomniczi.

Tarlós civil kötődései

Tarlós István a kampányról azt mondta, hogy az még rendben volna, ha érzelmekről lenne szó, a baj az, hogy a kampányban indulatok dominálnak.

Tarlós szövetségre lép a Civil Összefogás Fórumával, ami szerinte az ország legnagyobb civil szervezete.

Mint mondta, fura, hogy mindkét oldal hízeleg a civil szervezetnek, miközben a valóságban lehetetlen az összes, több ezer magyarországi civil szervezettel kapcsolatot ápolni. Ráadásul, amint felbukkan egy maroknyi emberből álló civil szervezet, rögtön feltűnik egy ugyanakkora, ellenkező szellemiségű is. Tarlós szerint a sajtó is oldalakra áll, márpedig az élet nem szabadna, hogy így működjön. Mint mondta, ki kell választani a legnagyobbat és a leghasznosabbat – így fogott össze a CÖF-fel.

photo_camera Balról jobbra: Tarlós István, ifj. Lomniczi Zoltán, Csizmadia László és Fricz Tamás

Tarlós nem látja, hogy a vele szemben álló politikai közösség mit ápol a civilekkel. Ő maga viszont például a Kerékpáros Szövetséggel egyeztetett mélyrehatóan (internetes szavazás is volt!), de az árvízvédelemnél is kommunikált a civilekkel. Mint mondta, a CÖF vette a fáradságot, hogy figyelje az ő négy évét, Tarlós pedig vette a fáradságot, hogy a szellemiségüket és a javaslataikat figyelembe vegye.

Odaszúrt Falus Ferencnek is: szerinte hiába jelenik meg egy névtelen-arctalan ember, aki egy papírról olvas fel, ráadásul ha a papírt elvennék, lehet, hogy nem is tudná folytatni. Tarlós az ellenzéknek nekimenve azt mondta, hogy egyetlen egy korrupciós botrány sem, egyetlen sztrájk sem volt az ő négy éve alatt. Miközben a baloldal azt állítja, hogy sok fővárosi beruházást ők kezdtek el, valójában gyakran legfeljebb egy tízmondatos határozatot hoztak róla. Falus Ferenc programjáról azt mondta, hogy gyerekkorában az anyja levelet íratott vele a Jézuskának, amit ki kellett tennie az ablakba – szerinte ilyen a baloldali program is, csak kevésbé reális.

Tarlós előző 4 és következő 5 éve (részlet)

A hajléktalanság kriminalizálásáról azt mondta: az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy 2015-ig az utcai hajléktalanságot fel kell számolni. Szerinte álliberális az, aki hagyja az embereket az utcán aludni. Azt sem tartja méltányosnak és reálisnak, hogy bérlakásokba költöztessék a hajléktalanokat.

A BKV-ról azt mondta, hogy több száz buszt igyekeznek beszerezni, és előkészítették a 3-as metró felújítását. Tarlós szerint a 80 milliárdos adóssággal átvett BKV tartozását levitték kb. 50 milliárdra.

A legfurább ígérete talán a Mesepark, ahol a mesékből ismert állatokat lehet simogatni(???), és a Pannon Park. Mint mondta, ez egy időutazás lesz a miocén korba, ami egyébként érdekes kor, 23 millió évvel ezelőtt kezdődött, és 5,3 millió évvel ezelőtt zárult. Akkor alakult ki a Kordillerák és a Himalája. A parkban majd olyan állatokkal lehet találkozni, amik akkor éltek – mondta Tarlós.

CÖF: Hajrá Ökotárs!

Végül, mielőtt aláírta a szerződést Tarlóssal, Csizmadia László kitért az utóbbi idők legnagyobb civil szervezeteket érintő botrányára. Mint mondta, az utóbbi időben több oldalról (persze nem jobboldalról) próbálják megkérdőjelezni a CÖF-öt. Amire ők a tényeket hiába mondják el, az pusztába kiáltott szó. A CÖF évek óta minden fillérrel elszámol, akár pályázaton nyeri, akár a támogatóitól kapja – mondta Csizmadia.

Az Ökotárs Alapítvány körüli botrányban többen megkérdezték, hogy mi a helyzet a CÖF-fel. Csakhogy a CÖF nem pénzosztó szervezet, és a CÖF még a Nemzeti Együttműködési Alapból sem kaphat pénzt, mert Csizmadia személye nem összeférhető – mondta Csizmadia. Szerinte nekik, a civileknek a legfontosabb, hogy az önkéntes civilek ne sározódjanak be, így drukkolnak az Ökotársnak, hogy tisztára moshassa a nevét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.