A hírszerzés egykori vezetője szerint Obama stratégiája az IS ellen olyan, mint az alkalmi szex

külföld
2014 szeptember 13., 06:35
comments 7

A már nyugdíjas Michael Hayden szerint az, hogy Obama csak bombázni tervezi az Iszlám Állam (IS) állásait Szíriában, azért hasonlít az alkalmi szexre, mert kielégülést ígér, nagyon kevés elköteleződés mellett.

Hayden a légierő mellett korábban igazgatója volt a CIA-nak és a nemzetbiztonsági ügynökségnek is, és szerinte óvatosnak kell lenni egy olyan stratégiával szemben, ami mindent csak a légierőre helyez. A parancsnok szerint Obama ugyan biztosította az amerikai népet, hogy nem fog amerikai katona talpa a talajhoz érni, de szerinte ezt mind szövetségeseik, mind ellenségeik a gyengeség és a kis elköteleződés jeleként láthatják majd.

Obama szerdán jelentette be, hogy négy lépcsős stratégiában kívánja elpusztítani az IS-t, amit ő csak rákos daganatnak nevezett.

Ennek része, hogy Irak mellett immár Szíriában is lesznek légicsapások. Emellett kurd, iraki erők mellett szíriai felkelőket is fognak kiképezni és támogatni. Harmadik lépésként nemzetközi koalíciót építenek a támadás köré (ez már el is indult, John Kerry külügyminiszter tíz arab ország támogatását is bezsákolta már), végül pedig humanitárius segélyt fognak biztosítani a veszélybe került embereknek. (BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.