Csatavesztés jöhet a pálinkaháborúban

gazdaság
2014 szeptember 13., 04:16
comments 84

A Népszabadság információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szeptember közepén áll majd elő azzal a jogszabállyal, ami az Európai Bíróság ítélete után rendezné az otthoni pálinkafőzés adómentességének problémáját.

photo_camera Balogh Józseh képviselő MTI Fotó: Beliczay László KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

A Fidesz 2010-ben vezette be, hogy ötven literig ne kelljen adót fizetni a házi pálinka főzetése után. Brüsszel szerint azonban Magyarország a csatlakozási tárgyalások során csak arra kapott engedélyt, hogy a bérfőzési szeszadónál 50 százalékos adókedvezményt alkalmazzon. Az EU 2011-ben kötelezettségszegési eljárást indított, és az idén tavasszal az Európai Bíróság a bizottságnak adott igazat.

A döntés után Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt mondta, hogy

A brüsszeli bürokraták újabb felháborító provokációja az Európai Bíróság ítélete, amelyben Magyarország pálinkaügyekben elfoglalt álláspontját bírálják.

Közleményt adott ki akkor az NGM is, amiben azt írták

A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett és azt szeretné, ha a magyar kulturális örökség részét képező hagyomány tovább élne Magyarországon.

Hoppál Péter Fidesz-szóvivő is felháborítónak nevezte akkor az ítéletet, és jelezte, a Fidesz akár törvényt is alkotna, csak hogy megvédje a pálinkát.

A lap szerint több lehetséges változat terjed az iparban, legvalószínűbbnek egy olyan megoldást említettek, hogy a háztáji főzdék, illetve a bérfőzők átalányadót fizetnek, de elképzelhető a lakosság által használt főzőberendezés maximális űrtartalmának rögzítése is.

A Magyarországon simán népbetegségnek számító alkoholizmusról itt írtunk többet. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.