Lengyelország: A Gazprom az elszántságunkat tesztelte

gazdaság
2014 szeptember 14., 15:36
comments 79

Janusz Piechocinski lengyel miniszterelnök-helyettes szerint az orosz Gazprom csak a lengyelek elszántságát tesztelte, mikor a napokban zavar támadt az orosz gázellátásban.

Oroszország és Lengyelország között feszült a viszony az Ukrajnában kialakult helyzet miatt, és egyes energetikai szakértők szerint Moszkva így küldött üzenetet az Európai Unió országainak:

nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha aktívan fellépnek Oroszország ellen.

Janusz Piechocinski szerint komoly beruházásokat hajtottak végre az elmúlt években, hogy növeljék energiabiztonságukat, és csökkentsék Lengyelország függőségét az orosz gáztól. A miniszterelnök-helyettes szerint 2016-ra már nem jelent majd gondot a lengyel gazdaságnak az se, ha komolyabb próbálkozások lesznek a Lengyelországnak járó gázszállítások korlátozására.

A lengyel állami PGNiG olaj- és gázipari monopólium csütörtökön közölte, hogy a Gazprom szállításai szerdán 45 százalékkal maradtak el a megrendelt mennyiségtől. A szerdán kiadott közlemény szerint pedig a szállítások hétfőn 20 százalékkal, kedden 24 százalékkal maradtak el a rendeléstől.

A lengyelországi gázellátó hálózatot üzemeltető Gaz-System adatai szerint viszont az elmaradásnak csak egy kis részéért volt felelős az ingadozó orosz gázellátás, sokkal nagyobb szerepe volt benne, hogy Lengyelország a hét első napjaiban 26 százalékkal növelte keleti viszonylatban leadott szállítási megrendeléseit az elmúlt heti átlaghoz képest.

A PGNiG továbbra is elégedetlen az Oroszországból érkező gáz mennyiségével. A Gazprom egyik szóvivője erről annyit mondott a Reuters hírügynökségnek, hogy a lengyelek a szállítási szerződésben szereplő gázmennyiség maximumát kérik, de az orosz fél most csak a napi minimumhoz közeli mennyiséget tud szállítani. (Reuters via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.