Tömegével maradnak el a nemzetiségi választások

2014 szeptember 14., vasárnap 10:22
2

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda tájékoztató oldala, a választás.hu vasárnapi adatai szerint. Négy évvel ezelőtt 21 nemzetiségi választás maradt el.

A választás.hu alapján a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki, azonban csak 2164 tartható meg, mert nincs elég nemzetiségi jelölt.

A vonatkozó szabályok szerint a választást nem lehet megtartani, ha nem indul legalább annyi jelölt, ahány tagból állna a nemzetiségi önkormányzat, illetve akkor sem lehet megtartani, ha egyetlen választópolgár sem szerepel a nemzetiségi névjegyzékben (a nemzetiségi névjegyzékbe vételt kérni kell).

A statisztika szerint a legtöbb (170) települési nemzetiségi választás a roma nemzetiségnél maradna el, a német nemzetiségnél 141, a románnál 105 - itt a kitűzött választásoknak mindössze 37 százalékában tartható meg a voksolás.

A szlovák nemzetiségnél 45, az ukránnál 31 (a kiírtaknak mindössze 34 százaléka), a horvátnál 23, a szerbnél 18, a lengyelnél 12, a bolgárnál 4, a görögnél és az örménynél egy-egy voksolás maradna el. Az összes kitűzött települési választást meg lehetne azonban tartani a ruszin (44 választás) és a szlovén (10 választás) nemzetiségnél.

Az NVB 64 területi nemzetiségi választást írt ki, a vasárnap reggeli adatok szerint ezek mindegyike megtartható, ahogyan a kitűzött 13 országos nemzetiségi választás is. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt