Hatalmas profittal adták el a Magyar Nemzeti Banknak az Eiffel Palace-t

gazdaság
2014 szeptember 15., 8:28
comments 62

A saját szempontjából kiváló üzletet kötött a Magyar Nemzeti Bankkal az Eiffel Palace Kft. Az azonos nevű irodaházat ugyanis 31 millió euróért vette meg és újította fel, majd 45,3 millió euróért adta el a jegybanknak - írja az Átlátszó.

Az Átlátszó birtokába került az Eiffel Palace irodaház tavalyi felújításának szerződés- és számlaösszesítő adatbázisa. Ebből derült ki a 31 millió eurós költség. Az üzleten húzott majdnem 15 millió eurós haszon is azt erősíti, hogy az MNB drágán szerezte meg az épületet.

Matolcsy György jegybankelnök szerint jó üzletet kötöttek, és ezt egy KPMG-s felméréssel támasztja alá. A KPMG szerint 46,2 millió euró az épület befektetési értéke, márpedig ennél majdnem egymillió euróval kevesebbért vette meg az irodaházat a jegybank. Csakhogy az Átlátszó szerint a KPMG nem a piaci értéket határozat meg, hanem a befektetési értékét, ami nagyon szubjektív értékelési módszer. Az MNB által felügyelt hitelintézetek és befektetési alapok számára nem is engedélyezett ez a számítás.

Hogy ki húzott ekkora hasznot az üzleten, az nem fog kiderülni, mert az  Eiffel Palace Kft. tulajdonosi hálójának a végén egy ciprusi és egy a Kis-Antillákra bejelentett offshore cég található.

Az Eiffel Palace adásvételi szerződését egyébként az igazságügy-miniszter, Trócsányi László ügyvédi irodája készítette és ellenjegyezte. A miniszter kinevezése óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, de  júliusi vagyonnyilatkoztata (PDF) tanúsága szerint az ügyvédi irodában megtartotta a tulajdonrészét.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt