Hatalmas profittal adták el a Magyar Nemzeti Banknak az Eiffel Palace-t

gazdaság
2014 szeptember 15., 08:28
comments 62

A saját szempontjából kiváló üzletet kötött a Magyar Nemzeti Bankkal az Eiffel Palace Kft. Az azonos nevű irodaházat ugyanis 31 millió euróért vette meg és újította fel, majd 45,3 millió euróért adta el a jegybanknak - írja az Átlátszó.

Az Átlátszó birtokába került az Eiffel Palace irodaház tavalyi felújításának szerződés- és számlaösszesítő adatbázisa. Ebből derült ki a 31 millió eurós költség. Az üzleten húzott majdnem 15 millió eurós haszon is azt erősíti, hogy az MNB drágán szerezte meg az épületet.

Matolcsy György jegybankelnök szerint jó üzletet kötöttek, és ezt egy KPMG-s felméréssel támasztja alá. A KPMG szerint 46,2 millió euró az épület befektetési értéke, márpedig ennél majdnem egymillió euróval kevesebbért vette meg az irodaházat a jegybank. Csakhogy az Átlátszó szerint a KPMG nem a piaci értéket határozat meg, hanem a befektetési értékét, ami nagyon szubjektív értékelési módszer. Az MNB által felügyelt hitelintézetek és befektetési alapok számára nem is engedélyezett ez a számítás.

Hogy ki húzott ekkora hasznot az üzleten, az nem fog kiderülni, mert az  Eiffel Palace Kft. tulajdonosi hálójának a végén egy ciprusi és egy a Kis-Antillákra bejelentett offshore cég található.

Az Eiffel Palace adásvételi szerződését egyébként az igazságügy-miniszter, Trócsányi László ügyvédi irodája készítette és ellenjegyezte. A miniszter kinevezése óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, de  júliusi vagyonnyilatkoztata (PDF) tanúsága szerint az ügyvédi irodában megtartotta a tulajdonrészét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.