Az orosz megfigyelők szerint nagyon rosszul szervezték meg a skót népszavazást

külföld
2014 szeptember 19., 15:41
comments 213

Oroszországban a Kreml és az elnöki holdudvar nagyon várta a skót függetlenségi népszavazást, hiszen ha Skócia az elszakadás mellett döntött volna, azzal nemcsak Oroszország egyik nagy ellenfele gyengült volna le, de az oroszok még példaként is hivatkozhattak volna a felbomlásra. Ezen kívül a függetlenséget pártoló, pénteken lemondott skót miniszterelnök, Alex Salmond is barátságosabban viszonyult volna Putyin Oroszországához, mint David Cameron.

A Kremlben a skót függetlenséget megpróbálták úgy beállítani, mint a népek önrendelkezési jogának és a Krím orosz megszállásának szentesítését. Több orosz Twitter felhasználó is a skót függetlenség mellett kiálló jelvényeket rakott a profilképére, és többen a cirill-betűs vezetéknekvük elé is felvették a Mc előtagot.

De a szavazáson a skótok többsége a birodalom egyben maradását támogatta.

Ha már az orosz számítások az eredményt illetően nem jöttek be, legalább a szavazás megszervezését tudták kritizálni a kiküldött orosz megfigyelők.

Egészen elképesztő, hogy milyen hibákat sorolnak fel a jelentésükben. Kifogásolják például, hogy nagyon nagy volt a terem, ahol számolták a szavazatokat, ezért a megfigyelő nagyon keveset látott. Azzal is gondjuk volt, hogy nem lehetett tudni, ki és honnan hozza be a szavazatokat tartalmazó urnákat, és a számlálók által egymásnak adott papírokon pecsétet és aláírást sem lehetett látni.

Az orosz megfigyelők szerint ezért a skót függetlenségi népszavazás

nem felelt meg a nemzetközi szabályoknak :(

Az értékeléssel valószínűleg azért próbáltak visszavágni, hogy a nemzetközi szakértők a krími népszavazáson is visszaéléseket tártak fel, és hogy Oroszországot is sok kritika éri a demokratikus intézmények működését illetően. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.