Ebola ellen küzdő orvosokat és újságírókat gyilkoltak meg Guineában

Egészségügy
2014 szeptember 19., 08:41
comments 57

A guineai hatóságok kutattak az eltűnt egészségügyi csapat után, akik azért indultak útnak, hogy az ebola elleni védekezés fontosságát tudatosítsák az emberekben. Holtan kerültek elő.

A guineai kormány szóvivője szerint az a három újságíró is meghalt, aki a csoportot kísérte. Kedden tűntek el, miután Nzerekore falu közelében megtámadták őket. A három orvost és újságírókat kövekkel dobálták meg érkezésük után.

Az egyik újságíró ekkor el tudott menekülni, ő mesélte el később, hogy hallották, ahogy a helyiek keresik őket, miközben ők bujkáltak.

Egy kormányzati delegáció, az egészségügyi miniszter vezetésével a helyszínre ment, de nem tudtak eljutni a faluig, mert az odavezető hidat eltorlaszolták.

photo_camera Orvosi csapat Guineában (CELLOU BINANI / AFP)

Csütörtök estére derült ki, hogy nyolc holttest került elő. A vizsgálatok szerint az orvosokat és újságírókat hidegvérrel gyilkolták meg.

Az okokról egyelőre sejtések vannak csak, de azok elég erősek: a térségben sokan nem bíznak az egészségügyi dolgozókban, és nem hajlandóak együttműködni a hatóságokkal, attól tartva, hogy a vizsgálatuk vezethet biztos halálhoz.

A múlt hónapban lázadások is kitörtek az országban, mert elterjedt az a pletyka, hogy valójában az orvosok fertőzik meg az embereket.

Szintén csütörtökön jelentette be Francois Hollande francia elnök, hogy országa egy katonai kórházat hoz létre Guineában, hogy segítse a fertőzés megállítását.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtöki jelentése szerint csak a héten 700 új esetet regisztráltak Nyugat-Afrikában, azaz a fertőzés mértéke még mindig növekszik. Eddig több mint 5300 eset ismert, és ezeknek a felét az elmúlt három hétben regisztrálták.

A mostani minden idők leggyilkosabb Ebola-járványa, itt írtunk róla többet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.